Kultúra 2019. február 4. 07:30

A fülöpjakabiak képviselték megyénket a Pajtaszínházban

A fülöpjakabiak képviselték megyénket a Pajtaszínházban
A fülöpjakabi Alfa Amatőr Színjátszó Csoport képviselte Bács-Kiskun megyét a Nemzeti Színházban megrendezett IV. Pajtaszínházi Szemlén, ahol nagy sikerrel mutatták be a Csalóka Péter című mesejátékot.

A baon.hu tudósítása szerint a fülöpjakabi amatőr színjátszók sikerének gyorsan híre ment, budapesti fellépésük után több felkérést is kaptak a folytatásra. Ezzel el is érték céljukat a szervezők, akik azzal a nem titkolt céllal indították útjára a Pajtaszínházi Szemlét, hogy újraélesszék a színjátszó mozgalmat a kistelepüléseken. A programot negyedik éve valósítja meg a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve azért, hogy a településeken ismét elterjedjen az amatőr színjátszó tevékenység, színesítve a helyi kulturális életet, s színházi élményhez juttatva a lakosokat.

A program színjátszókörök indulását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt, vagy szünetelt a színjátszóköri tevékenység, azonban a település lakosai és közösségei részéről erős szándék mutatkozott az ez irányú művészeti tevékenység folytatására. Így kaptak felkérést a budapesti fellépésre a fülöpjakabi Alfa ’94 Szabadidő Klub tagjai, akik aktív részesei, szervezői a közösségi életnek a faluban – tájékoztatta a megyei hírportált Szénási Zoltán polgármester. Elmondta, a Nemzeti Művelődési Intézet felkérésre összeállt színjátszó csoport tagjai évek óta rendszeres fellépői a helyi szüreti mulatságnak és egyéb falusi ünnepségeknek. Így nem volt ismeretlen terep számukra a színjátszás.

A Nemzeti Színházban bemutatott darabot korábban már egy falunapon előadták, most azonban profi segítséget kaptak a felkészüléshez. Fazakas Géza és Magyar Éva a kecskeméti Katona József Színház színművészei irányították a próbákat. Instrukcióik alapján olyan jól sikerült a felkészülés, hogy szinte profi előadást láthatott a budapesti közönség a Magyar Kultúra Napja tiszteletére január 26-án és 27-én megrendezett szemlén. Két napon át, két színpadon 19 megye 19 színjátszó csoportja lépett fel. Térségük hagyományaira, szokásaira, tájnyelvére, vagy éppen helyi legendáira épülő előadásokat láthatott a közönség. A betyártörténettől a kabarétréfán, népszínművön, pajzán népi komédián és a mesejátékon át egészen az egyfelvonásos drámáig terjedt a kínálat. Az idei szemlén a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatói figyelték az előadásokat, és látták el észrevételeikkel a mintegy háromszáz fellépőt.

– Ma már kimondható, hogy nem csupán nagy hagyományai vannak a vidéki amatőr színjátszásnak, hanem jelene is – hangsúlyozta Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai szolgáltatások igazgatója a megnyitón. Hozzáfűzte: a program elsődleges feladata a közösségépítés, a közös alkotás tanulásának segítése. A program hatására már 81 településen jött létre amatőr színjátszó csoport, és több mint 1200 amatőr színjátszó tapasztalta meg a „színházcsinálás” örömeit. A Pajtaszínház által elért települések száma a következő évadban kereken 100 lesz, ami már komoly társadalomfejlesztő hatást feltételez – adta hírül a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján.


A szemlén a következő települések mutatkoztak be
Bács-Kiskun megye – Fülöpjakab, Baranya megye – Almamellék, Békés megye – Kardoskút, Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Sajókaza, Csongrád megye – Csanádpalota, Fejér megye – Sárszentágota, Győr-Moson-Sopron megye – Nagylózs, Hajdú-Bihar megye – Bojt, Heves megye – Vámosgyörk, Jász-Nagykun-Szolnok megye – Tiszaszőlős, Komárom-Esztergom megye – Baj, Nógrád megye – Egyházasgerge, Pest megye – Pilisszentkereszt, Somogy megye – Várda, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Rétközberencs, Tolna megye – Értény, Vas megye – Vassurány, Veszprém megye – Németbánya, Zala megye – Teskánd.




 

Kövessen minket a Facebookon is!