Kultúra 2019. február 14. 16:00

Pintér Anna művésztanár kiállítása a Dózsában

Képgaléria
Pintér Anna művésztanár kiállítása a Dózsában
A Dózsa György Általános Iskolában 2004 óta működik az iskolagaléria azzal a céllal, hogy pallérozza a diákok, a szülők és látogatók esztétikai műveltségét, mondta el Terbe Ákosné tagintézményvezető a február 13-ai kiállítás megnyitóján. Pintér Anna képzőművészeti munkásságát Rosta Ferenc alpolgármester ismertette. Mondandóját egy-egy alkotás részletesebb bemutatásával is alátámasztotta.

- Az egykori ígéretes grafikusból a festészetet felvállaló alkotó lett, aki mára már nem ígéretes, hanem befutott festő lett, akinek festői látásmódját a biztos eszközhasználat bármely technikával, a derűs színhasználat és a komoly spirituális belső töltés határozza meg.

Mit is láthatunk a falakon? Egy olyan képsort, ahol a tájképek és csendéletek várnak ránk, amelyeken nagyfokú lelki békesség, fények és mélységes csend uralkodik. Pintér Anna alaptermészetéhez hozzátartozik a mély spirituális töltés, a lelki nyitottság, és a feltétlen optimizmus. Ez utóbbi a derűsebb színösszhatásban válik nyilvánvalóvá, melyet jól érzékelhetünk a tájképeken.

Ezek a tájképek nem a végtelenbe futó síkvidék megjelenítői. Itt nincsenek nagy léptékek, széles horizontok, távoli látóhatár alacsonyan szálló fellegekkel. De vannak intim részletek, kis léptékek, megannyi apró szépséggel, csodával, ahová mindig szeretnénk belépni és magunkba szívni az ottani tiszta erőt.

És ott vannak a csendéletek, ahol a tér már karnyújtásnyira szűkül. Ezen alkotásokon annyi könnyedség, lazán feldobott színkavalkád áll össze impresszinisztikus frissességet mutató harmóniába, hogy az bámulatos – mondta tárlatmegnyitójában Rosta Ferenc.

A kiállítás február végéig látható a Dózsa György Általános Iskola aulájában.

s. r.

Kövessen minket a Facebookon is!