Kultúra 2019. február 13. 17:00

Az egykori nyelvtanárra emlékeztek a Móra Ferenc Gimnáziumban

Képgaléria
Az egykori nyelvtanárra emlékeztek a Móra Ferenc Gimnáziumban
Dr. Héjjas Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést február 13-án, a Móra Ferenc Gimnáziumban. Az egykori német-orosz szakos tanár, tankönyvíró, szakfelügyelő, műfordító, a gimnázium örökös tagja sok értéket hagyott hátra, amelynek elismeréseként az iskola és az egykori pedagógus lányai közösen ünnepelték meg a neves eseményt.

Dr. Héjjas Zoltán 1919. február 13-án született a Zala megyei Hosszúvölgyön. Már középiskolás éveiben intenzíven foglalkozott a nyelvvel, németet, latint és franciát tanult, majd tanulmányait a pécsi, illetve a szegedi egyetemen folytatta. 1943-ban érkezett tanárként Kiskunfélegyházára a Szent László Katolikus Városi Gimnáziumba.

A háború idején orosz hadifogságba került, ahol megtanulta a nyelvet, majd hazatérve orosz szakon középiskolai tanári oklevelet szerzett. Tankönyvek szakmai bírálatát, valamint Bács-Kiskun megyében a német és orosz nyelv szakfelügyeletét is ellátta.

Személyéhez kötődik a Móra Ferenc Gimnáziumban a német tagozat beindítása, s rendkívüli elhivatottságának példás mutatója az is, hogy mindkét lánya, valamint tanítványai közül sokan választották a nyelvtanári pályát. Az eseményen is egykori tanítványa, Dobó Aliz német nyelvtanár köszöntötte a résztvevőket, majd diákok olvastak fel Héjjas tanár úr versfordításaiból.

Az ünnepségen lányai is részt vettek, Héjjas Hedvig édesapja életrajzát ismertette, egykori kollégája, Juhász István pedig a közös emlékekből szemezgetve mutatta be a nagyra becsült pedagógust.

A megemlékezés végén dr. Héjjas Zoltán lányai és Sinkó Edit megbízott intézményvezető koszorút helyeztek el a gimnázium földszintjén.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!