Helyi hírek 2014. augusztus 11. 15:55

Testvérnépeinket is képesek vagyunk méltó módon vendégül látni

Képgaléria
Testvérnépeinket is képesek vagyunk méltó módon vendégül látni
Tízezrek látogattak Bugacra a hét végén a Kurultáj magyar törzsi gyűlésre, a Kárpát- medence legnagyobb lovas hagyományőrző ünnepére. A rendezvény évek óta a hun és türk tudatú népek legnagyobb találkozója is egyben. Idén 26 nemzet, közel 120 csapattal képviseltette magát az eseményen. A vendégek a színpompás felvonulás mellett harci-, íjászati bemutatókat, lovas versenyeket és népzenei produkciókat láthattak. Egy kiállítás keretében megismerkedhettek a magyar-hun-avar örökséggel, a jurtatáborban pedig a különböző nemzetek kézműves bemutatói, ismeretterjesztő előadások és gyermekprogramok várták az érdeklődőket.

A rendezvény szombati ünnepélyes megnyitóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kifejtette, hogy a Kárpát-medencében az elmúlt években népmozgalommá fejlődött és beszédes fogalommá nemesedett a Kurultáj. Üzenete pedig az, hogy mi magyarok is a „kincses Kelet” örökösei vagyunk. A rendezvény fővédnöke beszédében kiemelte, hogy a találkozó szellemisége Kelettől Nyugatig közel 140 millió embert érint. A Kurultáj a népi diplomácia eszköztárával épít kapcsolatokat. Bemutatja a múltat és jelent, emlékeztet, ugyanakkor kiveti magából a hatásvadász politikai megnyilvánulásokat.

Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar Turán Alapítvány elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy a találkozó újra fellobbantja a testvéri szeretet lángját a rokontudatú népek között. Méltatta a magyarság erejét, jelezve, őseinknek köszönhetően nem csupán túléltük az elmúlt évszázadokat, de testvérnépeinket is képesek vagyunk méltó módon vendégül látni.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!