Helyi hírek 2019. február 24. 13:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Képgaléria
A kommunizmus áldozataira emlékeztek
A kommunista diktatúrák áldozataira Kiskunfélegyházán a vasútállomás előtti Návay-emlékműnél emlékeztek február 22-én. A koszorúk és mécsesek elhelyezése előtt az emlékezőket Balla László alpolgármester köszöntötte, majd Tasi Judit, a Kiskunfélegyházi közgazdasági szakgimnázium igazgatója mondott ünnepi beszédet.

– Mintegy húsz éve annak, hogy február 25-én a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Azokra a honfitársainkra, akiket a kommunista rendszer koholt vádak alapján a halálba küldött, akik kényszermunka táborokban vagy kegyetlen kivégzés által vesztették életüket, akiket a rezsim testileg és lelkileg meghurcolt és megnyomorított. Akiknek sikerült életben maradniuk, még ma is itt élhetnek közöttünk, emlékeikben őrzik a borzalmakat és szörnyűségeket, emlékeztetnek bennünket arra, hogy igenis megtörtént a megtörténhetetlen, amikor a zsarnokság, a diktatúra győzött az igazság és szabadság felett – kezdte  köszöntőjét Balla László. – Nem véletlen, hogy mi félegyháziak minden évben itt a Návay-emlékmű előtt hajtunk fejet az áldozatok előtt, amely szimbolikus jelentéssel bír. 1919. április 29-én, a proletárdiktatúra idején itt a félegyházi pályaudvaron gyilkolták meg ritka kegyetlenséggel Návay Lajos liberális politikust, országgyűlési képviselőt, Eötvös József unokáját. A tiszteletére emelt emlékművet 1945-ben brutálisan szétrombolták, és csak 2014-ben, a gyilkosságok 95. évfordulóján sikerült újra felállítani. Mi, akik ma eljöttünk ide emlékezni, soha nem feledhetjük, hogy a magunk módján mindannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy hasonló borzalmak soha ne történhessenek meg újra a történelemben – zárta gondolatait az alpolgármester.

Tasi Judit ünnepi beszédében így fogalmazott: – Azért állunk itt a Návay-emlékmű előtt, hogy a kommunizmus áldozatai előtt tisztelegjünk. 30 évvel vagyunk túl a rendszerváltáson, gyorsan távolodunk el ettől a kortól. A mai Magyarország lakosainak fele még meg sem született, vagy gyermek volt a rendszerváltás előtt. Fontos, hogy képesek legyünk higgadtan és felelősen nézni a korszak hibáira, felelőtlen döntéseire, súlyos tévedéseire és embertelen bűneire is. Csak így kerülhetjük el azt, hogy mértéktartás helyett a „kádári cukorvilágra”, vagy éppen csak a kínra, a táborra, a félelemre emlékezzünk. Egyik sem helyes. A részrehajlás tévedéshez, a tévedés szembenálláshoz, a szembenállás gyűlölethez vezet.  

A történelem legnagyobb tragédiája, hogy újra és újra elkövetjük ezeket a hibákat, bűnöket. Ez a megemlékezés erősítse meg bennünk azt a gondolatot, hogy soha nem követjük el újra azt az ostobaságot, amit kommunizmusnak hívnak – fejtette ki ünnepi köszöntőjében Tasi Judit.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!