Kultúra 2019. március 3. 13:00

Titkok a levéltárból – Szesztilalom 1919-ben

Titkok a levéltárból – Szesztilalom 1919-ben
100 évvel ezelőtt, 1919. március 21-én, a Tanácsköztársaság kikiáltásának napján került sor Magyarország első – és ezidáig egyetlen – teljeskörű szesztilalmának bevezetésére. Hogy mennyire fontosnak tartotta a proletárdiktatúra ezt az intézkedést, jól szemlélteti, hogy a Forradalmi Kormányzótanács második rendelkezése már ezzel foglalkozott (az első a statárium kihirdetése volt).

Ebben a korszakban egyébként világszerte virágoztak az alkoholellenes mozgalmak, melyek legnagyobb sikerüket az Amerikai Egyesült Államokban bevezetett, azóta elhíresült, 13 évig életben lévő (és a csempészetet nagymértékben fellendítő) szesztilalommal érték el.

A magyar Tanácsköztársaság ideológiai alapon közelített a problémához, eszerint az alkoholfogyasztás a kapitalista kizsákmányolás eszközének, afféle „úri csökevénynek” számított. A forradalmi vezetés az általános egészségi állapotok javulását, a katonai fegyelem növekedését és a bűncselekmények számának csökkenését várta az alkohol gyártását, fogyasztását és kereskedelmét visszaszorító rendelettől. A rendelet elsőként a szeszesitalt árusítókat és forgalmazókat büntette: aki a tilalom rendelkezéseit megszegte, üzlete elkobzásával és 50 ezer koronáig terjedő pénzbüntetéssel volt büntetendő. A fogyasztáson kapott állampolgárokat 10 ezer koronáig terjedő pénzbüntetés mellett egy évig terjedő fogházbüntetéssel is sújthatta a forradalmi törvényszék.

A rendelkezést követően a szeszkészleteket az állam köztulajdonba vette. Az intézkedések azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt. Áprilisra a kormány is belátta, hogy változtatni kell a szigorú szabályozáson. Először – gazdasági okokra hivatkozva – engedélyezték a bor exportját, később – egyfajta jegyrendszer keretében – orvosi javaslatra szabad volt fogyasztani csekély mennyiségű tokaji bort vagy konyakot, végül (négy hónap után) július 23-án feloldották az általános szesztilalmat.

A 133 napig uralmon lévő Tanácsköztársaság eme, hazánkban egyedülálló és – természetesen – sok visszaélést magával vonó szesztilalmi intézkedését tanúsítja a félegyházi levéltárban fennmaradt plakát is.

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!