Egészségügy 2019. március 6. 16:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kórház

Növelik a betegbiztonságot a Bács-Kiskun Megyei Kórház telephelyein

Képgaléria
Növelik a betegbiztonságot a Bács-Kiskun Megyei Kórház telephelyein
Pályázatot adott be, és vissza nem térítendő támogatást nyert el a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében meghirdetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések" címen. A támogatással 197,49 millió forint értékű beruházás valósult meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Európában és hazánkban is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és az antibiotikum rezisztencia jelentik az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot és felelősek a legmagasabb fertőző betegségek által okozott halálozásért, illetve komoly közegészségügyi problémát jelentenek.

A pályázat megvalósítása a Bács-Kiskun Megyei Kórház betegbiztonsági helyzetét javítja új rendszerek, eszközök beszerzésével, amelyek segítenek csökkenteni az intézményben előforduló nemkívánatos események számát. A projekt tehát egy valós, nemcsak Magyarországon, de a világ minden egészségügyi intézményében fennálló kiterjedt egészségügyi probléma megoldására irányul, a kórházi eredetű fertőzések számának csökkentésére, minél nagyobb mértékben történő leküzdésére.

A pályázat célja hogy minden osztályon, minden beteg számára elérhetővé váljon a magasabb színvonalú, biztonságos betegellátás, stratégiai célja az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás csökkentése, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése.

Jelen projekt keretében olyan korszerű betegbiztonságot fokozó eszközöket és berendezéseket szereztek be, és olyan új technológiákat alkalmaznak, amelyek nagymértékben csökkentik a kórházi fertőzések kialakulását, az egészségügyi ellátás idejének elhúzódását. A betegbiztonság erősítése az egészségügyi beavatkozások időtartamának lerövidítését eredményezi. A beszerzett eszközök és fejlesztések hozzájárulnak az egészségügyi ellátás hatékonyságának növeléséhez, a szolgáltatás minőségének emeléséhez.

A projekt keretében összesen 1125 db kézfertőtlenítéshez használható fali adagolót vásároltak, illetve helyeztek ki a Bács-Kiskun Megyei Kórház három telephelyén, Kecskeméten, Kalocsán és Kiskunfélegyházán. Előbbiek mellett 80 db figyelemfelkeltő színű fali adagoló, illetve 50-50 db zárható, vandálbiztos és szenzoros adagoló beszerzése történt meg. A felhívás lehetővé tette fogyóanyag beszerzését, ezért 1305 liter alkoholos kézfertőtlenítőszert is vettek. Előbbieken túl szükség volt olyan eszközökre, amelyek a páciensek, hozzátartozók, a kórházban dolgozók számára visszajelzést adnak a fertőtlenítés megfelelőségéről. Kialakítottak egy webkamerával és USB csatlakozással ellátott kézfertőtlenítési technika megfelelőségét mérő rendszert szintén mindhárom telephelyen.

21 db mobil, kórtermekben használható korszerű légtechnikai fertőtlenítő berendezést is beszereltek Kecskeméten, amelyek a kórokozók döntő többségét elpusztítják még a betegekkel való érintkezésüket megelőzően, így nagy segítséget nyújtanak a nozokomiális fertőzések visszaszorításában. 
A fertőtlenítés szempontjából fontos eleme a projektnek 2 db automata endoszkóp-mosógép, amely zárt vegyszeres technológiával működik. Endoszkóp, fiberoszkóp eszközök mobilizált fertőtlenítését szintén hatékonyan támogatja a megvásárolt speciális kézi fertőtlenítő asztal.

A betegbiztonságot szolgáló higiéniai eszközök beszerzése mellett egységes betegazonosító rendszert is kiépítettek, amely a lehető legnagyobb mértékben integrálódig a kórház által használt medikai és ápolási rendszer által jelenleg is lefedett folyamatokba.

Az informatikai elemeket is tartalmazó fejlesztések eredményeként a betegazonosítás minősége és pontossága növekszik az ápolási és ellátási folyamatok elektronikus rögzítése által. A dokumentálásához szükséges munkaidő pedig jelentősen csökken.

A rendszer 150 db vonalkód-olvasóval, 60 db vonalkód-nyomtatóval, illetve 90 ezer karszalaggal látja el a betegazonosítási folyamatokat a betegregisztráció, az elektronikus adatrögzítés, az egészségügyi beavatkozások, illetve diagnosztikus területeken.



 

Kövessen minket a Facebookon is!