Helyi hírek 2014. augusztus 12. 17:15

Sajtóközlemény a "Lakóteleki anzix" című olvasói levélre

Sajtóközlemény a "Lakóteleki anzix" című olvasói levélre
Lakótelepi anzix címmel olvasói levelet jelentettek meg az újság online oldalán, melyben a levél írója arra hivatkozik, hogy eddigi bejelentéseire semmiféle választ nem kapott sem a város polgármesterétől, sem pedig a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet vezetőjétől. Minden építő jellegű bejelentéssel, kritikával, minden felvetődő problémával az elmúlt négy évben foglalkoztunk, megvizsgáltunk, és a lehetőségek szerint a megoldást is igyekeztünk megtalálni rá.





Ezért érezzük szükségesnek leszögezni, hogy a levélben szereplő tartalommal sem Kiskunfélegyháza polgármesterét, sem a VSZKSZ vezetőjét nem kereste meg senki, tehát az abban kifogásként felsorolt problémáira a megoldás keresésének a lehetőségét sem adta meg számunkra. Kijelenthetjük, hogy a város lakóinak panaszait igyekeztünk és igyekszünk a lehetőségek szerint mindig orvosolni, ehhez annyi is elég szokott lenni, hogy panasszal élnek felénk. Fontos számunkra minden vélemény, hiszen sokszor felmerül olyan kérdés, amelyre esetleg nem is gondolunk, ezért hálásak vagyunk, ha felhívják rá a figyelmünket. Ugyanakkor igen szomorú, ha egy lakótelepen élő lakótelepi lakosnak a saját közösségi élettere pejoratív értelmet nyer, sőt gettónak minősíti a lakótelepet, és e pejoratív jelzőt kiterjeszti az ott élőkre, arra a több ezer emberre, akik közül sokan jól érzik magukat az ismerőseik, barátaik között, abban a közösségben, amit a lakótelepi-lét képvisel.

A levélben több területen is kifogások halmazát sorolta fel a levélíró, mely rossz hatással van a lakótelepen való életének minőségére. Sajnálatos és sajnos elkerülhetetlen, hogy ott, ahol több ezer ember él egy viszonylag kisebb területen, mint például egy-egy lakótelep, mindig adódnak nehézségek és súrlódások. Ami az egyik lakónak kellemes szórakozás, az a másikat zavarja, ami az egyik számára kiemelt fontossággal bír, mint például a kutyatartás, az a másiknak zavaró körülmény. A lakótelepi közösségi lét megkívánja az egymáshoz való alkalmazkodást, azt is, hogy másokra tekintettel kell lenni azért, hogy a különböző generációk egymás mellett élése zökkenőmentesebb lehessen.  

Az igazság megkívánja, hogy azt is elmondjuk, az elmúlt négy évben a Petőfi-lakótelepen 240 lakás került felújításra, melyhez 28 millió forint támogatással járult hozzá Kiskunfélegyháza önkormányzata, jelenleg pedig függőben van a Holló László 13-27. 120 lakásának felújítása, melyhez az önkormányzati támogatás 22 millió forint. Előrelépésnek minősíthető az is, hogy a szoborparkban az összes padot felújíttattuk, lakossági kérésre át is helyeztettünk padokat, sőt az Asztalos J.utcában egy idős hölgy kérésére egy padot odahelyeztettünk. A VSZKSZ dolgozói rendszeresen vágják a lakótelepi füves területeket, igyekeznek tisztább környezetet teremteni az ott élőknek, sőt a szoborpark megtisztítását a lakótelep arra vállalkozó lakóival közösen elvégeztük. Az elmúlt év nyarán nyílt meg a Lakótelepi Információs Szolgáltató Iroda, mely segítséget nyújt a lakótelepen élők ügyes-bajos dolgainak az intézésében is.  Aki nyitott szemmel és szeretettel néz körül a lakótelepen, az láthatja, hogy nem egy elhanyagolt, gazdátlan, lélektelen környezet tárul a szeme elé, hanem sok-sok ember szeretett és megbecsült otthona, mely folyamatosan valamilyen fejlődésen, megújuláson megy keresztül.

Sokan fontosnak érezzük a lakótelepi életminőség javítását, melyhez hozzátartozik természetesen a közrend és a közbiztonság is. A kiskunfélegyházi rendőrség gépkocsi járőrszolgálata mellett gyalogos járőrök is erősítik a lakótelep védelmét. A rendőrség mellett a polgárőrök is járőröznek a lakótelepen szombatonként 22-02 óráig, és a mezei őrszolgálat munkatársai naponta figyelemmel kísérik a Petőfi-lakótelepet, hiszen a külterületre való kijutáskor útba ejtik. Az elmúlt időszakban sem érkezett több bejelentés a lakótelepi lakók részéről jogsértésekről, vagy sérelmükre elkövetett bármilyen cselekményről, de mindenki vállalja azt is, hogy az elkövetkezőkben még több jelenléttel fogják védeni a lakótelepen élők nyugalmát.

Végezetül pedig csak még egy megjegyzés: a levélben név szerint megszólíttatunk, és az újságírói etika meg is követelné, hogy ne egy utólagos sajtóközleményben kelljen reagálnunk a minket érintő felvetésekre, hanem a levél kézhezvételével és megjelentetésével egyidőben „hallgattassék meg a másik fél is”.

Bízunk benne, hogy az önkormányzatunk költségvetéséből működő helyi lap, a Félegyházi Közlöny, a jövőben az esetleges panaszlevelek kivizsgálását – a panaszos személy nevét és címét nem a szerkesztőségben elzárva – a nyilvánosság helyett az érintett szakemberekre bízza.

 

Kiskunfélegyháza, 2014. augusztus 12.

 

KapusKrisztián       

Kiskunfélegyháza polgármestere 
                                                         

dr. Endre Szabolcs                                                             

jegyző

 

Vaszkó József                                                                      

VSZKSZ igazgatója

 

Timafalvi László

rendőrkapitány

 

Kertész Zoltánné                                                                 

Polgárőr Egyesület           

 

Csáki Zsolt                                                  

Mezei Őrszolgálat

Kövessen minket a Facebookon is!