Helyi hírek 2014. január 21. 13:52

Az agrárkamara működéséről tájékozódtak a gazdaköri tagok

Képgaléria
Az agrárkamara működéséről tájékozódtak a gazdaköri tagok
Az agrárkamarai aktualitásokról, a földforgalom és használat új szabályairól szólt a gazdaköri esték legutóbbi rendezvénye. A Haleszi- és a Nagyszőlő úti gazdakör tagságát elsőként Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a kamara működéséről, szervezeti felépítéséről, szolgáltatásairól tájékoztatta.

A NAK megyei elnöke elmondta, hogy a kamara legfontosabb feladatai közé tartozik a tagság adatainak pontosítása, hiszen a kamarai létszám a korábbi 40 ezerről 118 ezerre emelkedett. Domján Gergely bemutatta a szervezet felépítését, tisztségviselőit. Szólt arról, hogy a kapcsolattartás erősítése és az agrárágazatban dolgozók segítése érdekében szakképzési-, vidékfejlesztési- és élelmiszeripari referenseket foglalkoztatnak. A tagság számára ingyenesen vállalják a pályázatok elkészítését százmillió forint összeghatárig. Segítséget nyújtanak az uniós kifizetésekhez, a gázolaj támogatások elszámolásához. Tárgyalnak egy üzemanyag-forgalmazó céggel, és ha ez sikeresen zárul, akkor a gazdálkodók literenként 10 forint árkedvezménnyel tankolhatják munkagépeiket. Egy pénzintézettel is folynak tárgyalások annak érdekében, hogy az agrárkamarai tagok kedvezményes hitelekhez juthassanak tevékenységük folytatásához, fejlesztési elképzeléseik megvalósításához. A kamara részt vesz a tisztességtelen piaci magatartást folytatók felderítésében, ellenőrzésében is a termelők védelme érdekében.

A kamarai beszámolót követően Csányi György falugazdász a földforgalom és használat új szabályairól, a nitrátérzékeny területek bővítéséről tartott előadást.

 

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!