Program 2019. március 15. 10:00

Sporttörténeti képcsarnok nyílik a sportcsarnokban

Sporttörténeti képcsarnok nyílik a sportcsarnokban
Félegyházi sportolókat, korábbi és jelenkori olimpikonokat bemutató képcsarnoknak ad a tervek szerint otthont a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok - tudtuk meg Iványi Ferenctől, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programiroda vezetőjétől. A sportképtár anyagát a Kiskun Múzeum biztosítja, a csarnokba látogatóknak lehetőségük lesz megismerni a félegyházi sportolók történetét, elért eredményüket. Emellett a félegyházi sportértéktár is kibővül, erről már döntés született.

A Kiskunfélegyházi Értéktár Bizottság 2013-ban jött létre azzal a céllal, hogy a helyi értékeket összegyűjtse. Az értékek kutatásában, dokumentálásban részt vállalt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Kiskun Múzeum, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, a Kiskun Múzeum Baráti Köre, illetve a Natura Hungarica Alapítvány és a Mentés másként nyári diáktábor. A félegyházi értékeket Fekete Beatrix, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökhelyettese szerkesztette könyvbe még 2015-ben.

A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programirodája a tervek szerint a sportcsarnokban állítja ki a városunk olimpiát megjárt sportolóinak értéktárban megőrzött anyagát. Az állandó képkiállítás egyúttal tisztelegni fog a sportolók és teljesítményük előtt, valamint példát mutat a mai nemzedék számára.

"Múlt nélkül a jövő gyökértelen!" 

A 2015-ig tartó értéktári gyűjtést kiegészítve két, olimpiákat megjárt paralimpikon értéktári felvételére is javaslat született. Csontos Piroska paralimpikon atléta és Lőrincz Krisztina paralimpikon evezős, biatlonista egyúttal a jelenkort képviseli, hiszen mindketten aktív sportemberek. Mellettük Stuhl József (1943-2014) testnevelő értéktárba történő felvételéről is javaslat született.

A félegyházi sport értékeit bemutató képtár a tervek szerint áprilisban nyílik meg a sportcsarnokban.

 

Kövessen minket a Facebookon is!