Kultúra 2019. március 21. 07:30

Félegyháziak Tiszadadán

Képgaléria
Félegyháziak Tiszadadán
Kevésbé köztudott, hogy Holló László festőművész, a félegyháziak Laci bácsija mintegy 40 éven át töltötte el nyarait a Tisza melletti Tiszadada községben. Igazán ott érezte magát szabadnak. Lassan két évtizedes hagyomány már Tiszadada életében a március első hetében megrendezendő Holló László Hét.

Ez a nagyjából 2000 lakosú kisközség ma nem lehetne Magyarország egyik kiemelkedő Holló-emlékhelye prof. dr. Ujváry Zoltán néprajztudós, egyetemi tanár támogatása és a Holló Emlékház gyűjteményének gyarapítása érdekében kifejtett állhatatos munkája nélkül. Az idén a település önkormányzata mellszobor-avatással fejezte ki tiszteletét és nagyrabecsülését díszpolgára előtt, aki sokat tett Tiszadada község képzőművészeti életének felvirágoztatásáért, valamint a Holló-kultusz megteremtéséért.

A március 7-én megtartott eseménysorozat nyitányán, a szoboravatáson jelen volt a község polgármestere Mizser Zsolt, beszédet mondott dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és a kiskunfélegyházi küldöttség nevében Rosta Ferenc alpolgármester. A félegyháziak közül jelen volt még Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója és Rátkai Zsuzsa, a Holló László Kör vezetője. A mellszobrot a Holló László-díjas helyi szobrászművész, Boncsér Árpád készítette.

Ezt követően a helyi tájházban nyílt meg Komiszár János Holló László-díjas és Csokonai-díjas festőművész kiállítása. Az eseménysor folytatásaként délután a helyi Holló László Általános Iskolában vette kezdetét a nagykörzeti rajzverseny, amelyen számos település általános iskolás tanulója mérte össze tehetségét. A késő délutáni díjátadáson a Félegyháza által felajánlott díjakat Rosta Ferenc, a Holló László Kuratórium elnöke adta át.

A szívélyes vendégfogadtatásért és a kiváló rendezvénysorozatért ifj. Kovács Géza közművelődés szervezőt illeti az elismerés.

R. F.
 

Kövessen minket a Facebookon is!