Hirdets
Helyi hírek 2019. március 26. 07:30 Forrás: Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola

Mezgés siker a gazda SZKTV-n is

Mezgés siker a gazda SZKTV-n is
Kenderesen rendezték meg a II. Gazda Szakma Kiváló Tanulója Versenyt március 20-a és 22-e között a NAK és a Kenderesi Mezőgazdasági Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégium szervezésében.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból Dósai Kamilla 3/11/G osztályos tanuló mérte össze szakmai tudását az ország 13 iskolájából érkező gazda tanulókkal. A 12 fiú és 2 leány versenyző közül Kamilla, az előkelő 2. helyezést szerezte meg és ezzel az eredménnyel felszabadult a teljes szakmai vizsga alól jeles bizonyítvánnyal. A szép eredmény mellett a legszebb szóbeli feleletért járó különdíjat is átvehette.A tanulóknak az első versenynapon a gyakorlati ismeretekből kellett tudásukat bizonyítani az iskola tanüzemében, hét állomáson. Állattartásból tejsűrűség vizsgálat és egy MTZ 820-as erőgéphez csatlakoztatott Pronar LC-3 típusú homlokrakodó üzemeltetése volt a feladat. Kertészetből paradicsommagot vetettek szaporítóládába. Növénytermesztésből John Deere 6110 traktor és a RAUCH MDS 19.1 Q típusú röpítőtárcsás műtrágyaszórót kellett beállítaniuk a versenyzőknek, emellett pedig még egy talajvizsgálatot végeztek, melyből a talaj kötöttségére tudtak következtetni. A gyakorlati feladatok mellett állatfajtákat, testtájakat, takarmánynövényeket, kertészeti növényeket, gyomnövényeket illetve kór- és kárképeket kellett felismerni a diákoknak.A második napon a 20 perces szóbeli feleletek következtek növénytermesztésből (öntözés), állattartásból (sertéstenyésztés), gazdasági ismeretekből (értékesítés) és kiegészítő tevékenységekből (higiéniai ismeretek). A verseny alatt, míg a diákok vizsgáztak a kísérő tanárok sem unatkoztak, színes programokkal szórakoztatták őket. Egy teljes napra betekintést nyerhettek Nádudvaron a KITE Zrt.-hez, ahol előadásokat hallgattak a precíziós gazdálkodásról és bemutatták a céget. Kisújszálláson egy rizsfeldolgozó üzemben jártak, majd Berekfürdőn az izgalmakat és a fáradtságot kipihenhették.

Felkészítő tanárai: Görög Mariann, Csobán-Borsodi Hajnalka, Hegedűs Zsuzsanna, Tarjányi Ágoston, Fazekas János, Dora Zsolt és Rózsa Pál igazgató.
 

Kövessen minket a Facebookon is!