Egészségügy 2019. március 29. 10:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Jó eséllyel gyógyítható az időben felfedezett tumor

Jó eséllyel gyógyítható az időben felfedezett tumor
Bács-Kiskun megyében három akkreditált emlőszűrő központ működik: Kecskeméten, Baján és Kiskunhalason. Mindenki a lakóhelye szerint illetékes központban tud vizsgálatra bejelentkezni. A rosszindulatú emlőtumor időben felfedezve, korszerű kezelésekkel, nagy eséllyel gyógyítható. Rendszeres szűrővizsgálattal – országosan – az emlőrák okozta halálozás 35-40 százalékos csökkenése érhető el.

Magyarországon az előző évi adatok alapján az újonnan felfedezett rosszindulatú női emlő tumorok száma 8294 volt, és 2123 asszony halt meg emlőrákban. Bács-Kiskun megyében 368 új esetet fedeztek fel, az ez okból bekövetkezett halálesetek száma 100 volt.

Az emlőben kifejlődő daganat mérete, és a szóródás megindulása közötti összefüggés köztudomású. Minél kisebb a tumor, annál kisebb az áttét valószínűsége. Az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata, a mammográfia, bizonyítottan megfelelő módszer az emlők állományában fejlődő kicsiny, még nem tapintható elváltozások kimutatására.

A legveszélyeztetettebb korosztály, a 45-65 éves nők, kétévente kapnak meghívólevelet, ami tartalmazza a vizsgálat pontos helyét és időpontját. Ez a gyakoriság az esetek döntő többségében elegendő biztonságot nyújt. Akinél emelkedett a megbetegedés kockázata, vagy elváltozást észlel önmagán, a rutintól eltérő szűrési gyakorlatról a háziorvossal konzultálhat. Két szűrővizsgálat között a rendszeres önvizsgálat ajánlott.

Bács-Kiskun megyében három akkreditált emlőszűrő központ működik: Kecskeméten, a megyei kórházban, Baján, a Szent Rókus Kórházban és Kiskunhalason, a Semmelweis Kórházban. Mindenkit a lakóhelye szerint illetékes központban látnak el.

Megyénkben a részvételi arány általában magasabb az országosnál, ám a WHO legalább 70%-os ajánlását nem éri el.

Nincs min gondolkodni, a legkézenfekvőbb, bizonyítottan hatékony módszer anyánk, feleségünk, lánytestvérünk, leánygyermekünk életének megvédésére az emlőráktól, a szervezett szűrésekben való részvétel.


 

Kövessen minket a Facebookon is!