Gazdaság 2019. március 27. 10:00

X. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivál

Képgaléria
X. Duna-Tisza közi Agrár Expo és Gasztronómiai Fesztivál
Március 23-án és 24-én rendezték Kiskőrösön a X. Duna-Tisza közi Agrár Expot és Gasztronómiai Fesztivált, amelyre több mint 7000 látogató érkezett. Az esemény fő célja egy évtized alatt semmit sem változott, most is a minőségi kézműves magyar élelmiszerek álltak a középpontban.

Az expo-n hazánk százhúsz termelője 4000 termékkel képviseltette magát, akiknél olyan különlegességeket is kóstolhattak és vásárolhattak, mint a szürkemarha- és mangalicakolbász, szalámi, sonka, kecske-, juh- és tehénsajtok. De a Duna Borrégió kiváló borai, gyümölcslevei, szörpök, hidegen préselt olajak, bio és tönköly nassolnivalók, zöldségkrémek, bio homoktövis készítmények, gyógygomba, fűszerpaprika és még sok más különlegesség is fellelhető volt a kínálatban. Egy valami kötötte össze mindet: a termékek kizárólag magyar alapanyagból, magyar munkaerővel készültek.

Az ünnepélyes megnyitóra március 23-án, szombat délelőtt került sor, ahol a Kiskunsági Kürtegylet fanfárja után Domonyi László Kiskőrös polgármestere köszöntötte a megjelenteket, gratulálva a szervezőknek, hogy ilyen régóta tartják életben, az országban egyedülálló eseményt, amely mind a látogatóknak, mint a kiállítóknak ingyenes. A város első embere jó házigazda módjára mutatta be Kiskőrös mindazon értékét, amit az expo ideje alatt akár a rendezvényen, akár azon kívül is érdemes megtekinteni a Petőfi szülővárosába érkezőknek.

A rendezvény fővédnöke, Font Sándor a megnyitón külön köszönetet mondott Nagy Tamásnak, az Agrár Expo ötletgazdájának és szervezőjének, aki az első pillanattól kezdve töretlen lelkesedéssel és odaadással dolgozik azért, hogy ez a nagyszabású rendezvény évről-évre megvalósuljon. Az országgyűlési képviselő felelevenítve a kezdeteket utalt arra, hogy több olyan kiállító is van, aki termelőként legelőször itt az expo-n mutatkozott be és az itt elért siker, a vásárlók pozitív visszaigazolása volt az, ami hozzásegítette ahhoz, hogy nagyobb nyilvánosság előtt is kínálja portékáit. A kiállításnak ugyanis az volt az elsődleges célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék a vásárlók azokat a helyi termelőket, akik kiváló élelmiszereket állítanak elő.

– Nagyon sokat dolgoztunk tíz éven keresztül azért, hogy a magyar fogyasztókkal értessük meg, hogy milyen kincseket rejtenek a magyar élelmiszerek, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki a termelőkkel, hogy minél rövidebb legyen az élelmiszer útja a megtermelés helyétől a fogyasztó asztaláig – mondta Font Sándor, aki hozzáfűzte, hogy mindez a törekvés nyitott fülekre és szívekre talált.

A magyar vásárlók fogékonyak erre és egyre több helyen figyelnek arra, hogy magyar terméket vegyenek, a multik polcain pedig egyre több helyen lelhető fel minőségi magyar termék.

Az eseményen jelen volt Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki külön köszönetet mondott képviselőtársának, Font Sándornak azért, aki többször agitálta arra, hogy személyesen is részt vegyen a kiskőrösi expo-n. – Megérte ide eljönnöm, mert ennyi lelkes kiállítót, ennyi lelkes vásárlót ritkán lát az ember.

A megnyitó ideje alatt nemcsak a lelátó telt meg zsúfolásig, de a portékáikat kínáló termelők asztala előtt is egyre gyűlt a tömeg. A vásárra nemcsak a különleges és jó ízű magyar termékekért, de a hozzá kapcsolódó programokért is érdemes volt ellátogatni. Az első napon a KEVI Petőfi Sándor általános Iskola diákjainak műsora után a Bon-bon együttesé volt a színpad, akik felhőtlen jókedvet hoztak magukkal. Másnap a kiskőrösi mazsorettek nyitották a programok sorát, majd az Apacuka együttes szórakoztatta legfőképp a kicsiket, de nagyoknak is hatalmas élményt nyújtottak. Délután Csepregi Éva koncertjére telt meg a sportcsarnok. A közönség és rajongói legnagyobb örömére szenzációs műsort adott a művésznő.

A kiállításnak most is volt szabadtéri része, ahol mezőgazdasági és haszon- és személygépjármű kiállítással készültek a szervezők. Míg a szülők a személyautókat nézték, a gyerekek önfeledten másztak fel a hatalmas traktorokra, amelyek nemcsak a legkisebbek, de a gazdák figyelmét is felkeltették.

Az esemény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.
 

Kövessen minket a Facebookon is!