Gazdaság 2019. március 30. 16:00 Forrás: agrotrend.hu

Agrometeorológia: aszály jelei mutatkoznak

Agrometeorológia: aszály jelei mutatkoznak
Ismét az átlagosnál melegebb és az ország nagy részén szárazabb hét áll mögöttünk, és az előrejelzések szerint az előttünk álló héten sem lesz ez másként - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) oldalán.

Fotó: illusztráció - H. Szabó Sándor

Főként az Alföld területén fokozódott a vízhiány, az őszi vetések fejlődéséhez pedig nagy szükség lenne a meleg mellett a nedvességre is. Március közepén bár többször is esett, de az 5 mm-t csak a Dunántúl északi harmadán illetve az ukrán határ mentén haladta meg a lehullott csapadék mennyisége. A délnyugati országrészben és az Alföld túlnyomó részén is 1 mm alatt maradt a heti csapadékösszeg.

A heti középhőmérséklet pár fokkal az átlagos érték fölött alakult azzal együtt is, hogy a hét első felében sokfelé voltak éjszakai fagyok, sőt 20-án, szerdán hajnalra a déli tájakon is többfelé hűlt -5, -7 fokig a levegő. Ugyanakkor március 24-én, vasárnap 19-24 fokig emelkedett a hőmérséklet. A talaj hőmérséklete általában 6 és 9 fok között alakult azon a héten.

A Duna-Tisza közén és foltokban a Tiszántúlon is az aszály jelei mutatkoznak. A talaj nedvességtartalma a felső 20 cm-es talajrétegben 40 %, a Dél-Alföldön 30 % alá csökkent, ami már kritikusan alacsony érték. Emellett a mélyebb rétegekben is szükség lenne további nedvességre. A telítettséghez képesti vízhiány a felső egy méteres rétegben északon 25–40 mm, a déli országrészben jellemzően 70–120 mm között van.

A meleg időben a fejlődésben lévő őszi vetések mélyre lenyúló gyökerei a legtöbb helyen még elegendő nedvességet találnak a talajban, de a további jó ütemű fejlődéshez igen nagy szükség lenne kiadós csapadékra.

A vegetációs időszak kezdetével ismét elérhetők a műholdas NDVI vegetációs index térképek. A február végi, március eleji állapotot tükröző legfrissebb térképeken az látszik, hogy a zöldtömeg mennyisége a Dunántúlon és az északi országrészben magasabb a Tiszántúli tájakhoz képest.

Az évszaknak megfelelően természetesen még elég alacsony ez az érték, elsősorban az őszi vetések mennyiségét, és fejlettségi szintjét tükrözi, a természetes növényzet NDVI értéke ebben az időszakban még nagyon alacsony. Ugyanakkor kirajzolódnak a vízhiánnyal küzdő dél-alföldi területek is. Ráadásul a szárazság miatt továbbra is nagy a veszélye a vegetációs tüzeknek.



 

Kövessen minket a Facebookon is!