Egészségügy 2019. április 10. 15:00

Várják a véradókat a kossuthvárosi óvodába

Várják a véradókat a kossuthvárosi óvodába
Véradást tartanak a kossuthvárosi óvodában április 10-én, szerdán 17 óráig – tudtuk meg dr. Kiss Ákos Csabától. Az eredetileg a közösségi házba meghirdetett eseményt a jelentkezők nagy száma miatt tartják az óvodában. A térség önkormányzati képviselője – aki hivatását tekintve idegsebész főorvos – a vérhiány megelőzése érdekében kezdeményezte az eseményt. Ahogy fogalmazott: minden tőle telhetőt szeretne megtenni annak érdekében, hogy soha ne fordulhasson elő, hogy valakit ilyen okból nem tudnak megoperálni.

– Sokféle okból alakulhat ki átmeneti vérhiány. Télen az influenza-járvány, nyáron a szabadságolások miatt adnak a szokásosnál kevesebben vért. A biztonságos betegellátás érdekében persze egész évben fegyelmezetten kell gazdálkodni a vérkészlettel, és mivel bizonyos vérkészítményeket csak pár napig lehet tárolni, a készleteket folyamatosan újra kell tölteni. Ráadásul a ritkább vércsoportokra is nagy szükség van, ezeket még a szokásosnál is nehezebb pótolni. Nekünk pedig itt van ez a nagyszerű közösségi házunk, ahol örömmel adunk helyet az ilyen nagyszerű dolgoknak. Bízom benne, hogy a véradók is szép számmal jönnek majd – mondta el dr. Kiss Ákos Csaba.

Vért adhat minden, 18 és 65 év közötti egészséges ember, akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A férfiak évente akár ötször, a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért. A két véradás között legkevesebb 56 napnak kell eltelnie.





 

Kövessen minket a Facebookon is!