Sport 2014. augusztus 15. 10:00 Forrás: kefo.hu

„Száguldó cirkusz” kicsiben

Képgaléria
„Száguldó cirkusz” kicsiben
14 ország 44 csapata között ott lesz a Kecskeméti Főiskola csapata is a Formula Student Hungary versenyén Győrben. Az általuk tervezett és épített versenyautó a tavalyi versenyen rossz időjárási körülmények között 3,97 másodperc alatt gyorsult 100 km/h-ra, de már tavaly is „benne volt” a 3,2 másodperces eredmény. Az azóta eltelt időben jó néhány fejlesztést végrehajtott a csapat, így joggal remélhetik, hogy mind másodpercekben, mind helyezésben jobban teljesítenek majd.












Tavaly az egyetemisták, főiskolások versenyautó-építő versenyét hat helyszínen rendezték meg Európában. Győr 2010-ben csatlakozott a versenysorozathoz. A Formula Student alapvetően egy konstruktőri verseny, ahol a hallgatók feladata egy versenyautó-prototípus megtervezése, legyártása és menedzselése.

Az augusztus 21-e és 24-e között sorra kerülő verseny az ún. statikus számokkal kezdődik, amikor is a csapatok bemutatják a jármű dokumentációját, a mérnöki és az üzleti terveket, a költségvetést. Az ún. dinamikus versenyszámokban „meg is mozdulnak” a járművek: a gyorsulás mérése mellett a futómű egy nyolcas alakú pályán vizsgázik, továbbá van egy rajt-cél jellegű sprintversenyszám, végül pedig 22 km-t kell megtenni versenysebességgel.

A KEFO Motorsport, a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának gépész- és járműmérnök, mérnökinformatikus és műszaki menedzser hallgatókból álló csapata 2012-ben indult először saját tervezésű és építésű járművel. A több mint 40 nevező csapat közül a gyorsulás kategóriában érték el a legjobb eredményt. 3,97 másodperces teljesítménnyel a 13. helyen végeztek megelőzve nagy múltú csapatokat. Az összesítésben pedig a 18. helyen zártak.

A KEFO Motorsport csapat az idei versenyen a tavalyi jármű továbbfejlesztett változatával indul, de ezzel párhuzamosan már egy éve elkezdték egy új autó tervezését, amellyel a 2015-ös versenyen szeretnének előrukkolni. Ha összeszámoljuk, hogy mennyit dolgoztunk a fejlesztésekkel és az új jármű tervezésével, csapatszinten – 25 fős a csapat – könnyedén kijön legalább 150 ezer munkaóra – hangsúlyozza Simon Norbert csapatmenedzser. Majdnem olyan, mintha egy munkahelyen dolgoznánk. A járműbe saját fejlesztésű új szívórendszert és telemetria rendszert építettünk be, javítottunk az ergonómián, csökkentettünk az autó tömegén és lecseréltük a motorvezérlőt – magyarázza a fejlesztéseket Kis Dávid csapatkapitány.

Hozzávetőlegesen 2 millió Ft-ot fordítottunk most a járműre, és ehhez jön még a szponzorok nem pénzbeli segítsége a kivitelezésben. Ez nagyon kis összeg, hiszen ha nem is hivatalos adatként, de úgy tudjuk, némelyik csapat akár ennek a százszorosát is elköltheti. A Kecskeméti Főiskola a BME és a Széchenyi István Egyetem csapataival együtt képviseli a magyar színeket a versenyen az erős nemzetközi mezőnyben. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a regisztrációs lehetőség megnyitásakor nem egészen 3 mp alatt telt be a 44 hely.

A kecskeméti főiskolások úgy érzik, mindent megtettek a sikerért és abban bíznak, hogy sikerül jobb eredményt elérniük, mint tavaly. Kecskemét, mint kiemelt járműipari központ is jelen lesz a versenyen. A járműipari növekedési térségek találkozóján a várost Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester és dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora képviseli.
 

Kövessen minket a Facebookon is!