Egészségügy 2019. április 3. 11:30

Nordic walking – gyalogoljunk az egészségünkért Kiskunfélegyházán

Nordic walking – gyalogoljunk az egészségünkért Kiskunfélegyházán
Kifogások sokasága fogalmazódik meg bennünk, hogy miért nem kezdünk neki a rendszeres testmozgásnak. A sok elfogadható indok mellett azonban itt az alkalom, hogy éljünk egy olyan lehetőséggel, amivel az egyszerű sétálás egy jóval energiaigényesebb teljestest-edzéssé válik, s amely megszünteti az ülőmunka és mozgáshiány miatt kialakult ízületi fájdalmakat. A kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda szervezésében most ingyenes lehetőség nyílik a Nordic walking kipróbálására és közösségben történő rendszeres gyakorlására.

A szép tavaszias idő különösen csábít bennüket a szabad levegőre, ahol most a szabadidő hasznos eltöltésére, korosztálytól függetlenül, rendszeres testmozgást kínál a Nordic walking. Az EFI Kiskunfélegyháza négy pontján indítja útjára a gyaloglást, amellyel így helybe viszik a lakosság részére a testmozgás lehetőségét. Az egyórás foglakozásokat péntekenként 16 órától az alábbi helyszíneken tartják:

Április 5., május 3., május 31-én Kiskun utcai futballpálya

Április 12., május 10., június7-én Honvéd Spottelep (teniszpálya mögötti edzőpályák)

Április 19., május 17., június 14-én Kossuthvárosi játszótér

Április 26., május 24., június 21-én Petőfi lakótelepi szoborpark

A gyakorláshoz, kipróbáláshoz kényelmes sportcipő, szabad mozgást biztosító, nedvszívó ruha ajánlott, a mozgásformához szükséges botokat a szervezők biztosítják. A megfelelő folyadékpótlásról a résztvevőknek kell gondoskodni.


Az igények és az erőnlét függvényében a későbbiekben további túrákat is terveznek.


Mit kell tudni a Nordic walkingról?

A Nordic walking egy finn eredetű, hatékony edzést biztosító dinamikus séta, amelyet két speciális bottal végeznek. Az ellenétes láb- és karmozgás a két agyféltekét összehangolva nagyban javítja a koordinációs képességet, segít a szellemi leépülés lassításában, a tanulásban, valamint a koncentrálás és kreativitás fejlesztésében.

Mivel a sport során a felsőtest is dolgozik, megszünteti az ülőmunka miatt kialakult izom és ízületi fájalmakat, miközben a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazításával oldja a feszültségből eredő görcsöket.

A botok használata jelentősen tehermentesíti a csípő- és térdizületeket, ezért mozgásszervi problémák esetén is alkalmazható. Remek választás fogyókúrához, egyrészt mert 20 százalékkal több kalóriaégetéssel jár, mint az egyszerű gyaloglás, másrészt pedig többletsúllyal is végezhető.

A mozgás közben javul a vérellátottság, nő a tüdőkapacitás, s az izommunka eredményeképpen javul az állóképesség és az erőnlét. Az edzés részeként végzett nyújtó gyakorlatok növelik az ízületek mogásterjedelmét, s hajlékonyabbá teszik azokat. A Nordic walking hatékony a csontritkulás elleni küzdelemben, s segítség lehet magas vérnyomás esetén is.

Előnye még, hogy a természetben, szabad levegőn végzett sportolás kiegyensúlyozottá tesz, a ritmusos mozgás során felszabaduló boldogsághormonok pedig segítenek a stresszkezelésben. Nem utolsó sorban pedig a jó csapatban végzett edzés további jó hatással van a lelkiállapotunkra, s a közös sportolás, a közös célok segítenek a rendszeresség fenntartásában.

Jelentkezni lehet a 0676/562-094-es telefonszámon.




 

Kövessen minket a Facebookon is!