Kultúra 2019. április 12. 16:00

Petőfi színészként is tehetséges volt

Képgaléria
Petőfi színészként is tehetséges volt
Petőfi Sándor színészi pályafutásáról tartott előadást Juhász István a városi könyvtárban. Mondandójában kifejtette, hogy a költő színésznek sem volt tehetségtelen. Pályafutása azonban megszakadt, mielőtt nagy szerepeket kapott volna. De jó döntés volt részéről, hogy inkább a költészetnek szentelte életét.

Előadása során így fogalmazott Juhász István: – Köztudomású, hogy Petőfi élete során kipróbálta a világot jelentő deszkákat, szeretett volna színművész lenni. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 1839-től 1844-ig, majdnem öt évig próbálkozott ezzel a műfajjal.

A vélemények nagyon megoszlanak. Vannak, akik azt mondják, hogy abszolút nem volt tehetsége. Mások viszont nagyon jónak tartották, és azt mondták, hogy a közönség nem értette meg a stílusát. Akkoriban ugyanis az erős hangú színészek tudtak hatást elérni, akik megrengették a karzatokat. Petőfi nem ilyen volt. Abban az időben egy férfi színésznek szépnek is kellett lenni. Petőfinek viszont egy kicsit görbe volt a lába, sovány volt, fahéjszínű arcára nem ült ki a sármos mosoly. Ez kétségtelenül befolyásolta színészi pályafutását.

Áttanulmányozva ezt az időszakát, arra a következtetésre jutottam, hogy volt tehetsége, és a színészi pályán is érhetett volna el sikereket, ha nem is olyanokat, mint a kor eszményképei. De helyesen döntött, amikor a költészet mellett foglalt állást – tette hozzá az előadó.   

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!