Helyi hírek 2019. április 15. 10:00

A konfliktusok kezeléséről a Betűbölcsiben

Képgaléria
A konfliktusok kezeléséről a Betűbölcsiben
Samu Veronika, a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény mediátora volt a Betűbölcsi foglalkozásvezetője április 9-én, a városi könyvtárban. Előadásában a konfliktusok kezelésének legegyszerűbb módját mutatta be a megjelent anyukáknak és apukáknak.

Samu Veronika elmondta, hogy konfliktus, nézeteltérés a családban, iskolában, munkahelyen, párkapcsolatban, üzleti életben, politikában, egyaránt jelen van. A különbségek abban mutatkoznak meg, hogyan kezeljük a konfliktust. Ha képesek vagyunk tárgyalni a másik féllel, akkor a kapcsolatunk épülni fog, ha csak harcolni tudunk, akkor romboljuk kapcsolatainkat. Van, aki mindezt tudja, de külső segítség nélkül nem tudja megvalósítani. Ilyenkor kell a közvetítő – a mediátor – aki segít egyezségre jutni a másik féllel.

A mediátor teret és helyet biztosít a kommunikációra, lehetőséget teremt, hogy a felek valóban meghallják egymást. A résztvevők közösen megállapodást fogalmaznak meg, amelyben maguk állítanak fel olyan szabályokat az elfogadható megoldás érdekében, amiket meg is tudnak valósítani. Így maguk teremtik meg a vita megoldásának feltételeit. A mediátor nem dönt, nem javasol, nem ítélkezik, csak katalizálja a feleket a megoldások kezelésében.

Arra biztatta hallgatóságát, hogy amennyiben a gyermeküket is érintő konfliktushelyzetbe kerülnek, vagy tudomásuk van ismerőseik körében olyan párkapcsolatról, ahol hasonló körülmények álnak fenn, úgy keressék fel, vagy tanácsolják számukra a Kapocs Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény Család és Gyermekjóléti Központjának felkeresését, ahol ingyenesen kérhetik a mediációt, amely 2016 óta a speciális szolgáltatások közé tartozik.

A mediációs szolgálat mindig a gyermek legfőbb érdekében jár el és a gyermekvédelmi szempontokat előtérbe helyezve segítik a szülőket, hiszen ha ők jól vannak egymással, akkor a gyermeknek is megfelelő családi körülményeket tudnak biztosítani.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!