Helyi hírek 2019. április 13. 07:30

Róma, az örök város

Képgaléria
Róma, az örök város
Róma városának nevét meghallva mindenkinek eszébe jutnak a látnivalók, a kereszténység, a Vatikán, a hangulatos olasz utcák, ételek. Alig akad ember, akit nem nyűgöz le ez a város. Egy katolikus iskola diákjai számára pedig Róma több mint egy turisztikai látványosság. Jutalom tanulmányi kirándulást szervezett Rómába a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium a jól tanuló, szorgalmas, a közösségi munkában és a miséket rendszeresen látogató diákok számára. Ebben az évben 20 diák, kísérőtanáraikkal vehettek részt ezen a nem mindennapi eseményen.

Az utazást számos feladat előzött meg, a biztosítások megkötése, a programszervezés, szállásfoglalás és a repülőjegyek Bangó Beáta M. Klára nővér áldozatos, fáradtságot nem kímélő munkáját dicséri. A diákok pedig egy-egy látványosság történetéből felkészülve tartottak előadásokat a kirándulás során.

Az utazás mindenki számára meglepetéseket, örömteli, felejthetetlen pillanatokat adott. Rómába, a repülőtérre érkezésük után még egy órás buszút várt mindenkire a szállodáig, ahol a szobák birtokbavétele után a csapat első ízben kóstolhatta meg az olasz konyha finomságait. Vacsora után felfedezték a szálláshoz közeli Santa Maria Maggiore bazilikát, a Trevi-kutat és a spanyol lépcsőt, valamint a metrózást, olasz módra. Róma fényei, hangulata már első nap magával ragadta a maroknyi félegyházi minden tagját.

Másnap a falakon kívül található Szent Pál Bazilikát nézték meg, ahol újabb és újabb látnivalók fogadták őket (múzeum, bazilika).  Ezt követően a Kolosszeumot és a mellette található diadalívet látogatták meg, majd a római kor emlékeit őrző Forum Romanumban sétáltak, ahol a romok mellett zöldellő narancsliget is fogadta a kirándulókat. A nap fénypontja a fagyizás és Róma legfinomabb kávéinak kóstolása volt, amit a Pantheon megtekintése követett. Este ismételten finom olasz vacsora zárta a napot.

A harmadik napon meglátogatták a tengert, ahol a kisebb-nagyobb hullámok, kagylók, medúzák látványa várt rájuk. A napsütés, az enyhe szél, a kellemes idő és a tenger lenyűgöző látványa feledtette az előző napokban szerzett izomlázat.  

Újult erővel, lelkesedéssel és kalandvággyal megnézték a Vatikáni múzeumot is. A kiállítások és az udvar megtekintése után a tömeget követve a Sixtusi kápolnába jutottak, ahol Klára nővér vezette körbe a csoportot. Innen a Szent Péter bazilika kupolája következett, ahol az időnként szűk és meredek lépcsők után csodálatos kilátás nyílt a városra. A kivilágított bazilika, a tér, a zseniálisan egymásba fonódó oszlopok, a szökőkút és a sötétben is oly különleges Angyalvár a nap végén is, a majd 20 km-nyi megtett gyaloglás után is jóleső, lelket simogató látvány volt. Az utolsó estén megkóstolhatták a legendásan híres olasz pizzát. 

A diákok a hazautazás után néhány gondolatban kísérletet tettek élményeik összefoglalására. Lássuk mit is jelent Róma, a kereszténység központja egy katolikus iskolában tanuló diákok számára:

„Igyekeztünk felfedezni Róma minden nevezetességét, amit estére a lábunk megérzett. Sokat mentünk, láttunk, nevettünk. Mindig is hálás leszek, hogy kijuthattam, és jó pár álmom megvalósulhatott, ezáltal feltöltődhettünk testileg és lelkileg egyaránt.”

„Számomra fantasztikus volt az egész. Élményekkel teli pillanatokban volt részünk. A repülés, a tenger, a hatalmas épületek, bazilikák mind magukkal ragadtak.”

„Nagyon sokat sétáltunk mind a négy nap alatt, de csak úgy repült az idő a sok felfedezni való dolog láttán. Az én kedvenc nevezetességeim közé tartozott a pálmafás udvarral rendelkező Szent Pál bazilika, amely hatalmas méreteivel lenyűgözött.”


A kirándulás tanár és diák számára egyaránt életre szóló élmény volt., hiszen a diákok Rómát nemcsak, mint látványosságok sokaságát nézték, hanem valóban észre vették annak varázsát a templomokkal, a keresztény kultúra nyomaival. Jó volt látni, hogy a látottakról eszükbe jutott a hittan vagy történelemórán tanultak. Mindezek mellett számos kulturális élménnyel is gazdagodtak, megkóstolhatták a finomabbnál finomabb olasz ételeket, megismerték az olaszokra jellemző közlekedési szokásokat és az olasz nyelv szépségeit egyaránt. Az iskola által felajánlott jutalomkirándulás felejthetetlen élmény lett és néhány álmuk, mint például a repülés is megvalósulhatott.
 

Kövessen minket a Facebookon is!