Gazdaság 2019. április 12. 18:00

Megérkezett a régen várt csapadék

Megérkezett a régen várt csapadék
A napokban érkező csapadék igazi megváltást hozott a hosszú aszály által megviselt szántóföldi növények számára. A gabonák valósággal felfrissültek, s az esővel a tavaszi vetésű kapások egyöntetű kelése is biztonságosabbá vált.

A csapadékmentes tavasz nyomot hagyott a telet jól átviselt őszi vetésű repcén. A gyenge fejlettségű növény csak a fővirágzati tengelyen tudott virágot hozni, amelyen a most érkező eső már csak kis mértékben képes javítani – tájékoztatta lapunkat Terjék László mezőgazdasági egyéni vállalkozó, majd hozzátette: a folyamat csak részben visszafordítható, ezért terméskieséssel számolni kell.



– A hektikus hőmérséklet, s az aszály még inkább megviseli a gabonákat. A stresszes növények immunrendszere legyengült, s a gombabetegségek a száraz időjárás ellenére is felütötték fejüket. Emellett nagy nyomást gyakorolnak a rovar kártevők is, tovább rontva az egyébként is gyenge terméshozamot. Így most a rovarkártevőírtás mellett meg kellett kezdenünk a kalászosok gombaölőszeres kezelését is.



– Mivel jelentős gyomosodás nem alakult ki, ezért a tavaszi magágyelőkészítés több helyen elhagyható volt, ezzel is csökkentve a talaj megnyitását és a víz kipárolgását a száraz földeken. Az elvetett kapás növények, a napraforgó, kukorica a megérkező csapadék hatására ütemesebben tud kelni, de a kalászosok is felfrissültek, s a korábban kijuttatott műtrágya most be tudott mosódni a talajba.

K. G.

Fotó: Nemes Imre

 

Kövessen minket a Facebookon is!