Helyi hírek 2019. április 15. 11:30

Sokan jelentkeztek véradásra a Kossuthvárosban

Képgaléria
Sokan jelentkeztek véradásra a Kossuthvárosban
A kossuthvárosi véradást április 10-ére, a kossuthvárosi közösségi házba hirdették meg. A nagyszámú érdeklődés miatt azonban az óvodában várták az önkénteseket, akik jöttek is folyamatosan. Voltak a véradók között fiatalok és kicsit korosabbak is, de legtöbben megfeleltek az egészségügyi elvárásoknak. Az elmúlt időszakban a Vöröskereszt különböző városrészekben, munkahelyeken és rendezvényeken tartott véradást. Ezek tapasztalatait Almádi-Kis Melinda összegezte lapunknak.

A Vöröskereszt helyi vezetője elmondta, hogy akkor tudják jobban megmozgatni a segítőkész önkénteseket, ha sok helyszínt és időpontot ajánlanak fel véradásra, hiszen a mindennapokban mindenki nagyon elfoglalt. Éppen ezért települnek ki munkahelyekre, iskolákba, és a város közösségi rendezvényein is ott vannak. Bevált ez a módszer, mert a tapasztalatok szerint egyre többen adnak vért.

A kossuthvárosi véradást dr. Kiss Ákos Csaba, a körzet önkormányzati képviselője kezdeményezte, aki megfogalmazta: minden tőle telhetőt szeretne megtenni annak érdekében, hogy vérhiány miatt ne maradjon el egyetlen műtét sem.

– Sokféle okból alakulhat ki átmeneti vérhiány. Télen az influenzajárvány, nyáron a szabadságolások miatt adnak a szokásosnál kevesebben vért. A biztonságos betegellátás érdekében persze egész évben fegyelmezetten kell gazdálkodni a vérkészlettel, és mivel bizonyos vérkészítményeket csak pár napig lehet tárolni, a készleteket folyamatosan újra kell tölteni. Ráadásul a ritkább vércsoportokra is nagy szükség van, ezeket még a szokásosnál is nehezebb pótolni – tette hozzá a képviselő.
 

Kövessen minket a Facebookon is!