Helyi hírek 2019. április 18. 11:30

A csicsóka köré szerveződött Mezgés nap

Képgaléria
A csicsóka köré szerveződött Mezgés nap
Több évtizedes hagyományt követve tartották meg a Mezgés napot a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban április 17-én. A szabadtéri rendezvények mellett egy elfeledett és méltatlanul mellőzőtt növény, a csicsóka bemutatása, és az abból készült termékek versenye is a nap részét képezte.

Az évről-évre megrendezett Mezgés nap a közelgő Föld napjához kapcsolódva idén is szemétszedéssel kezdődött, a diákok a város különböző részeit, valamint az iskola és a Tangazdaság területét tisztították meg a szétdobált hulladékoktól.

Ezt követően az osztályok főzőversenyre nevezhettek be, amelyre az iskola által készített retro lecsókolbászból készült ételeket készítettek. Emellett számos szabadtéri programmal várta a diákokat a Tangazdaság, az aszfaltverseny és traktor szimulátor mellett játékos vetélkedők zajlottak, amelyek közül az egyik legnagyobb érdeklődést a traktorgumi görgető verseny mutatta, ahol a mintegy három mázsás hatalmas gumit kellett a versenyzőknek megemelni és átbillenteni.

Az egészségnaphoz kapcsolódó programok koronáját egy csicsókához kapcsolódó rendezvény adta meg, amelyen Eördögh András mezőgazdasági termelő által hozott alapanyagból élelmiszeripari technikusok készítettek különféle termékeket, ezzel is hangsúlyozva a már elfeledett növény sokrétű felhasználását.

A helyszínen egy kötetlen szakmai beszélgetés keretében szó volt a csicsóka számtalan élettani előnye közül a vércukorszint csökkentő hatásáról is, amely miatt rendszeres fogyasztását cukorbetegek számára kifejezetten ajánlják. Mivel igénytelen és szapora növényről van szó, bio körülmények között könnyen termeszthető, így optimális választás az egészséges és kiegyensúlyozott étrendet követők számára.

A mezőgazdasági iskola a megrendezett bemutatóval és termékversennyel szeretné megismertetni a jótékony hatású növényt a közönséggel és a piaccal – fogalmazott Rózsa Pál intézményvezető. A verseny a jelentkezőket komoly termékfejlesztési feladat elé állította, amelyre a nevezők pástétom és savanyúság kategóriában indultak, de érkezett egy kisérlet pálinka készítésre is.

Kész termékeiket Csányi József polgármester vezetésével független zsűri bírálta el, amelyet követően a legízletesebb termékek készítői díjazásban részesültek.

K. G.

Fotó: Nemes Imre
 

Kövessen minket a Facebookon is!