Program 2019. április 29. 08:30

Élő táj – élő talaj

Élő táj – élő talaj
Vízgazdálkodási kihívások - tájgazdálkodási megoldások címmel tartanak ingyenes előadást a fenntartható gazdálkodásért április 29-én, hétfőn 17 órától a Móra Ferenc Művelődési Központban.

A program első részében az Élő táj, mint a fenntarthatóság kerete címmel Balogh Péter gazdálkodó, geográfus előadását hallhatják. A szakember bemutatja, hogy a jelenlegi tájhasználat miért és hogyan tartja fenn az Alföld vízgazdálkodási problémáit: árvíz, belvíz, aszály. Összehasonlítja a helytelen és a helyes szemléletet, vagyis a jelenlegi iparszerű tájhasználatot, ami harcol a táj eredendő működésével és az együttműködő természetszerű tájgazdálkodást, ami biztosítani tudná az emberi élet fenntarthatóságának kereteit a klímaváltozás sújtotta 21. században.

A második részben az Élő talaj, mint a fenntartható szántóföldi művelés alapja témakörben Kökény Attila TMMG szaktanácsadó szolgál hasznos ismeretettel. Az előadás bemutatja, hogy a jelenleg megszokott (konvencionális) szántóföldi gazdálkodás miért és hogyan teszi tönkre a talajok minőségét, termőképességét. Megvizsgálja a szántásos és a szántás nélküli módszereket, és gyakorlati példákon mutatja be, hogy a Talajmegújító Mezőgazdaság (TMMG) módszereivel hogyan tudjuk helyreállítani talajaink egészségét, miként lehet hatékonnyá és fenntarthatóvá tenni szántóföldi gazdálkodásunkat.



 

Kövessen minket a Facebookon is!