Kultúra 2019. május 3. 17:30

Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán

Neumann János Kollégium indul a népfőiskolán
Szakmai képzést indít Neumann János Kollégium elnevezéssel a Lakitelek Népfőiskola és a Nemzeti Művelődési Intézet május végén. A kollégium célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek Neumann János tudományos életművével, illetve olyan fejlesztésekről és kutatásokról értekezzenek, amelyek meghatározzák a világ következő 5-10 évének alakulását. Fontos hogy, a digitális jövőkép kérdéseire, helyi és nemzeti szintű válaszokat találjanak. A kollégium ideje alatt a felvételt nyert hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek egy interaktív kiállítóház megtervezésében és létrehozásában.

Fotó: archív - Neumann János - Nem csak a matematikában, hanem számos más tudományban: a számítástechnika, a fizika, a közgazdaságtan, a meteorológia, az automataelmélet és nem utolsósorban a játékelmélet terén is maradandót alkotott.

A kollégiumba olyan 18-35 év közötti egyetemisták, főiskolások, fiatal gazdák, vállalkozók, valamint az informatika, szociológia, közösségszervezés, vidékfejlesztés területén tanuló vagy dolgozó fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek az informatika, robotika és annak jövője iránt.


A képzés tematikája:
Neumann János életműve * értékalapú gondolkodás * komplexitás, rendszerszemlélet (szemléletformálás) * térinformatika, tervezés időben és térben * hálózatok, hálózatfejlesztés * fejlesztéspolitikai koncepciók * kulturális alapú gazdaságfejlesztés * tematikus kutatási eredmények elemzése, feldolgozása * infokommunikációs technológiák * kreatív ipar, kreatív gazdaság * K+F a vállalati szektorban, egyetemeken * az elkövetkezendő 5-10 év technológiai fejlődése * kiemelkedő magyar eredmények a tudomány és a technológia területén * 4. ipari forradalom lehetőségei és veszélyei * robotika * 3D nyomtatás * 5G, IoT és AI * Nanotechnológia * Csillagászat

A képzés ütemezése:
2019 májusa és 2020 decembere között nyolc alkalommal, negyedévenként egy-egy bentlakásos hétvége a Lakitelek Népfőiskolán. A szállás, étkezés és az előadások támogatóknak köszönhetően díjmentesek, csak a regisztrációs díjat kell megfizetni, amelynek összege 5.000 forint/alkalom. Ezen felül 2019 júliusában nyári szabadegyetemet tartanak a kollégium hallgatói részére.

Jelentkezés fényképes önéletrajzzal, valamint a motivációs levél megküldésével lehet. További információ a népfőiskola honlapján.



 

Kövessen minket a Facebookon is!