Kultúra 2019. május 3. 13:00

Arany fokozatú minősítés a Darvas Gyermekkórusnak

Képgaléria
Arany fokozatú minősítés a Darvas Gyermekkórusnak
A Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskolában, 2018 szeptemberében alakult meg a Darvas Gyermekkórus, 25 fővel. Tagjai olyan 2-6. osztályos gyermekek, akiket a zene iránti szeretetük vezérel arra, hogy kórusban énekeljenek.

A Darvas Gyermekkórus április 16-án Szolnokon, az Éneklő Ifjúság Országos Minősítő hangverseny befejező koncertjén vett részt, a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakgimnáziumában. A hangversenyen rajtunk kívül még négy kórus énekelt: két szolnoki, egy törökszentmiklósi, és egy jászberényi.

Gyermekkarunk felkészülését és előadását kiváló hangszeres kísérők és pedagóguskollégák segítették: Jankovszki Réka zongorakísérő, Elek Ferenc citerakísérő, Nagy Istvánné Magdika, a Darvas iskola pedagógusa. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egykori ének-zene tanárnőm és kórusvezetőm, Meizl Ferencné Klári néni is támogatott, segített a felkészülés időszakában. Ezúton köszönöm minden bennünket segítő kollégámnak, hangszeres kísérőnknek, volt tanárnőmnek, a szülőknek és az iskola vezetőségének mindazt a sok kedves szót, biztatást és támogatást, amit felénk közvetítettek.

A hangversenyen a gyerekek őszinte, lelkes és szeretetteljes éneke meghozta gyümölcsét, hiszen a Darvas Gyermekkórus, „B” típusú minősítés keretében, népdal kategóriában, arany fokozatot kapott. Mérhetetlenül büszke vagyok minden kis kórustagra, akik életükben először álltak fel a dobogóra, hogy szívvel, lélekkel mutassák meg a népzene és a népdalok iránti szeretetüket.

Célom, hogy a jövőben egyre több kisgyerek szeresse meg az éneklést, a közösségben való éneklést. Fontosnak tartom a közösségi nevelést, az élménynyújtást, az esztétikus zenei nevelést, illetve azt, hogy a kóruséneklés ne csak egy iskolai elfoglaltság legyen, hanem örömforrás, amelyben a gyerekek önmagukat adva, egy csapatként működnek. Remélem, hogy a jövőben is részt tudunk venni hasonló alkalmakon, megmérettetéseken, ahol méltó módon képviselhetjük iskolánkat, a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskolát.

Soraim egy számomra nagyon fontos Kodály Zoltán idézettel zárom, amely kórusvezetői munkámban az utat mutatja: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is. Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ.” (Kodály Z.)

László-Endre Erika Mária
kórusvezető

 

Kövessen minket a Facebookon is!