Helyi hírek 2019. május 18. 13:00

Szeged védelmezőjének életét mutatták be a könyvtárban

Képgaléria
Szeged védelmezőjének életét mutatták be a könyvtárban
Ükapja, Várady Ignácz vízügyi mérnök életéről és munkásságáról tartott előadást Szűts Tamás szobrászművész május 16-án, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Aki kétszer harcolt Szegedért címmel. Előadásából kiderült, hogy ükapja sokat tett az árvízi védekezésért, 1848-ban pedig honvéd társaival közösen főhadnagyként védelmezte a falvak lakosait a térségbe behatoló Jellasics csapatainak zaklatásaitól.

A szegedi születésű, Félegyházán élő szobrászművész előadásában elmondta: – Nagyanyámat Várady Máriának hívták, az ő nagyapja volt Várady Ignác, az ükapám, aki nagyon fontos szerepet játszott Szeged életében két alkalommal is. Először 1848-ban, amikor Bácska és Bánát határában a behatoló ellenség, Jellasics csapataitól kellett megvédeni a lakosságot.

Idén 140. évfordulója van a „nagy víznek” – ahogy azt a szegediek hívják – 1879 március 12-én öntötte el a víz a várost. Ükapám Szeged vízmérnöke volt, és neki köszönhetően 1876-ban a város megúszta, túlélte az árvizet. Megakadályozott egy gátszakadást, ennek köszönhetően még három évet kapott régi életéből.

Szeged egy életformát kapott azzal, hogy védekezzen a víz ellen, hiszen érthetetlen pénzügyi és politikai okokból a Tisza-szabályozás húzódott. A nagy árvíznek köszönhető Szeged egyik emblematikus épületének, a dómnak a megépítése is, amely eredetileg a Fogadalmi Templom nevet viselte. Felépítését az árvíznek köszönheti, hiszen akkor fogadták meg a város elöljárói, hogy ha Szeged újjáépül, templomot építtetnek Isten dicsőségére, az áldozatok emlékére, és az újjáépítők tiszteletére.  
 

Kövessen minket a Facebookon is!