Helyi hírek 2019. május 20. 16:00

A hulladékból műalkotás is készülhet

Képgaléria
A hulladékból műalkotás is készülhet
A kiskunfélegyháziak az évek során már hozzászoktak ahhoz, hogy májusban egy látványos, időnként meghökkentő kiállítás várja őket a Miénk itt a tér címmel a Petőfi téren. A főtér a Félegyháza újjáépül program felújítási munkálatai miatt idén alkalmatlan lett volna a kiállítás megrendezésére. A Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészek Egyesülete és a Wesel Hugo Fotókör ennek ellenére úgy döntött, hogy mégis megrendezik a szabadtéri tárlatot. Ezúttal pályázatot hirdettek általános és középiskolásoknak Hulladékból műalkotás megnevezéssel. A fiatalok fogékonyak voltak a felhívásra, és kreatív, látványos alkotásokkal jelentkeztek. A legjobbakat a Kossuth Szakképző Intézmény kertjében mutatták be, május 19-én. A szabadtéri tárlatot Rosta Ferenc alpolgármester nyitotta meg, majd a Fortissimo együttes szórakoztatta a látogatókat.

– Vannak rendezvények, amelyek városunk hagyományaihoz, életéhez szorosan hozzátartoznak. Fesztiválok, események, visszatérő rendezvények, amelyek felfűződtek és felfűződnek újra és újra Kiskunfélegyháza kulturális életére. Ilyen ez a mai esemény is, amelyet annak idején a csodálatos kreativitással megáldott Lantos Szabolcs és barátai találtak ki, s amely szinte azonnal osztatlan népszerűségre tett szert, a Miénk itt a tér elnevezésű szabadtéri kiállításbemutató. Ezek a rendezvények úgy hozzátartoztak városunk főterének május végi képéhez, hogy el sem lehetett volna képzelni nélküle.

Ezek a bemutatók mindig igényesek és különlegesek voltak. Ám most először kerültek olyan helyzetbe a rendezők, hogy az eredeti helyszínen nem lehetett megvalósítani ezt az eseményt a Zöldváros projekt építkezései miatt. De ha valaki azt gondolta volna, hogy ez az apróság megakadályozhatta volna Lantos Szabolcsot és csapatát abban, hogy áttegyék a következő évre a rendezvényt, vagy netán idén kimaradjon, hát akkor nem ismerik az alkotókat.

A városban folyó Kiskunfélegyháza újjáépül elnevezésű Zöldváros projekthez kapcsolódva a kiskunfélegyházi Képző- és Ipaművészek Egyesülete, valamint a Wesel Hugó Fotókör a város általános és középiskolásainak egy egészen meglepő pályázatot hirdetett. A feladat az volt, hogy készítsenek köztéri alkotásokat – hulladékból, és ez lett az idei Miénk itt a tér témája, is amint látják – a megvalósulása. 

Az ötlet meghökkentő és merész volt. De mint eddig mindig, most is bejött, és nem is akárhogyan. Amint a mellékelt szabadtéri tárlat mutatja, az ifjúság „rákkattant” a témára, amelynek nyomán egészen különleges alkotások születtek. Csak az elismerés hangján szólhatunk róluk.

De ezen kívül még másra is felfigyelhetünk: konrétan a Wesel Hugó Fotókör 12 művére, amelyet városunk ihletett. Végül pedig hogy a képzőművészet se maradjon ki az idei rendezvényből, láthatunk hat kifeszített új molinót, amelyek újszerűen jelzik polgárainknak és az érdeklődőknek, hogy kik azok, akik Félegyházán festői tevékenységet folytatnak, nem középiskolás szinten – mondta el megnyitójában Rosta Ferenc alpolgármester.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!