Helyi hírek 2014. augusztus 19. 13:30 Forrás: kecskemet.hu

A Kárpát-medence kincsei-határon innen, és túl

Képgaléria
A Kárpát-medence kincsei-határon innen, és túl
Alföldi kenyér, szőlő és bor, a Kárpát-medence kincsei-határon innen, és túl címmel rendeztek konferenciát, valamint bemutatót a kecskeméti Városházán.

A rendezvény fővédnöke Dr. Zombor Gábor államtitkár Kecskemét Megyei Jogú Város volt polgármestere volt. A konferencia résztvevői között magyarországi, valamint a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Délvidékről érkezett szakemberek - szőlészek, borászok, pékek – jelentek meg. Ott volt Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, Dr. Salacz László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere, Dr. Májer János, a Szőlészeti, Borászati Kutató Intézet megbízott igazgatója, Laczkó Róbert, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet vezérigazgatója, Dr. Milotay Péter, a ZKI osztályvezetője, Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi elnöke. Továbbá jelen voltak a Kunsági Női Borrend és a Mathiász Borrend nagymesterei, tagjai is.

A rendezvényt a város nevében Mák Kornél köszöntötte. Az alpolgármester a Kárpát-medencei borkultúrát a bor művészetének nevezte, kiemelve az ágazatban dolgozók értékes munkáját. A tradicionális konferencián a csemegeszőlőfajták és a gabonaipar remekei voltak a középpontban. Az előadások sorában elhangzott, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat. A Duna-Tisza köze pedig kiemelten a szőlő, gyümölcs, valamint a zöldségtermesztés fellegvára. Ezt is hangsúlyozta előadásában Szépe Ferenc.

„A kormányzat a következő EU-s ciklusban kiemelte fogja kezelni a kertészeti ágazatokat és az öntözést a Duna-Tisza közén elsősorban. Ez a változó klíma miatt egy nagyon fontos téma, valamint az élelmiszer feldolgozás, amire a teljes termelés épül” – mondta a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Dr. Matuz János szegedi búzanemesítő „A régi magyar kenyér és a régi magyar búzafajták” címmel tartott előadása a továbbgondolásra érdemes, múltbéli előzményekről szólt. A szőlővel és a borral foglalkozó előadások szintén az ősi gyökereket kutatták, de szó esett az idei termésről is.

„Nagyon nehéz évünk lesz szerintem. Az a nagy termés, amit itt jósolnak, nem lesz meg. Komoly a lisztharmat fertőzés, és ezt követően botritisz fertőzés is várható. Ha nem lesz egy gyönyörű szeptember, akkor nagyon gyors szüretre lesz szükség egy ilyen rothadásos időszakban” – fogalmazott dr. Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója.

A rendezvény ideje alatt a Városháza folyósólyán Vincze Virág festményeiből nyílt kiállítás - és a konferenciát a nap során kiegészítette egy látványos termékbemutató is a Városháza díszudvarán.

Fotók: Komlós József JR - Kecskeméti Tv
 

Kövessen minket a Facebookon is!