Helyi hírek 2014. augusztus 19. 15:30 Forrás: MTI

Drágulhat a kenyér ősszel

Drágulhat a kenyér ősszel
A gabonatermelők várnak a szerződésekkel, mert arra számítanak, hogy terményük ára még nőni fog. A malmok 10 százalékos emelésre készülnek.

A malmok hamarosan 10 százalékkal emelik a liszt árát, emiatt az ősszel drágulhat a kenyér - írta a Népszabadság.




A lap keddi számában Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára elmondta, hogy a gabonatermelők kivárnak a szerződésekkel, a kenyérgabona további áremelkedésére várnak. (A malmi búza ára a tőzsdén jelenleg mintegy 10 százalékkal magasabb a takarmánybúzáénál, miután a malmi búza aránya az esős időjárás miatt elmaradt a korábbiaktól).

A szakember szerint legalább 10 százalékkal drágulhat a liszt, és az áremelkedés ütemét látva az sem kizárt, hogy két-három hónap múlva újabb ártárgyalásra kell leülniük a sütödékkel. A pékszövetség nem kívánt a lapnak az árakról nyilatkozni, az ünnepre hivatkozva. Álláspontjukról a lap annyit írt, hogy szeptember elejére a malmok megteszik tétjeiket, majd a sütödék tárgyalnak a kereskedőkkel, megpróbálják érvényesíteni a forint gyengülése és a minimálbér emelése miatti többletköltségeiket.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem lát okot az áremelésre, mondván, az alapanyagok ára a fogyasztói árnak csak kis részét adja.
 

Kövessen minket a Facebookon is!