Helyi hírek 2019. május 24. 09:25

Az LMP szerint a bolygó sorsa az Európai Parlamenti választás tétje

Az LMP szerint a bolygó sorsa az Európai Parlamenti választás tétje
Zöldre át Európa! címmel ökopódiumot rendezett Kecskeméten az Ökopolisz Alapítvány. Az eseményen Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője, Kis-Szeniczey Kálmán, az LMP Országos Elnökségének tagja, Bács-Kiskun megyei képviselő, biogazdász, valamint dr. Munkácsy Béla, egyetemi adjunktus (ELTE TTK), a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat elnöke, energetikai szakértő a 2019. május 26-i Európai Parlamenti választás tétjéről, lehetséges hatásairól és az uniós tagországok ökopolitikai felelősségéről beszélgettek.

Mint elhangzott, 15 évvel Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása után a mostani választással lezárul az elmúlt, és egyben megnyílik a következő ötéves európai ciklus, ezzel együtt pedig egy 7 éves költségvetési tervezés kezdődik meg. A választás tétje pedig Vágó Gábor szerint nem kevesebb, mint a klímaváltozás kérdésén keresztül Európa és a bolygónk sorsa.

– Természettudósok száz éve tudják, hogyan okoznak felmelegedést az üvegházhatású gázok. 40 éve beszélünk erről politikai szinten, és állandó beszédtéma volt az elmúlt EP ciklusban is. Érdemi cselekvés azonban nem történt. A klímaváltozás nem egy távoli jövőben megtörténő dolog, hanem a mindennapjainkat érintő, életbevágó kérdés. Ha Európa képes lesz példát mutatni a következő öt évben a többi globális szereplőnek, akkor még megmenthető a bolygó. De ha meddő vitákkal pazaroljuk el az időt konkrét lépések helyett, annak visszafordíthatatlan hatása lehet. Ez a vezető kérdése ma az EP kampánynak, ez „az ügy”! – summázta a politikus, aki szerint válaszokat kell adni olyan kérdésekre, mint például, hogy hogyan tudjuk átalakítani az életformánkat egyéni, társadalmi és gazdasági szinten, képesek leszünk-e véghez vinni a változáshoz szükséges energiaforradalmat, a közlekedés és az agrárium megújítását. E téren sorsdöntő lehet az Európai Unió 7 éves költségvetése, amely meghatározza, hogy mit támogat és mit nem Európa.

– Mi amellett állunk, hogy a legfontosabb elv a klímavédelem. Környezeti szinten fenntartható válaszokat kell adni minden egyes kérdésbre, legyen szó a szociális, a gazdasági, vagy a környezeti válság kezeléséről – hangsúlyozta Vágó Gábor.

Kis-Szeniczey Kálmán félegyházi biogazdász, szakpolitikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás által erősen érintett mezőgazdasági ágazat óriási lemaradásban van hazánkban. A mezőgazdaság vonatkozásában többek között az üvegházhatású gázokat termelő kérődzők helyett a sertés és baromfi ágazat erősítését, a rossz talajművelési gyakorlat megváltoztatását, ezen belül a forgatás nélküli energiatakarékos talajművelési rendszerek visszaállítását, és a területalapú támogatások igazságosabb elosztását szorgalmazta. Mint fogalmazott: – Friss statisztikák szerint Magyarországon a területalapú támogatások 75-80 százalékát jelenleg egy 10 százalékos réteg kapja meg. A többi 20-25 százalékon osztozik a mezőgazdaság szereplőinek 90 százaléka. Véleményem szerint az EU-s támogatási rendszernek a fenntartható mezőgazdasági megoldásokat és a ténylegesen mezőgazdaságból élőket kellene támogatniuk. Igazságosnak tartanám, hogy egy bizonyos területnagyság felett ne járjon agrártámogatás. Én abban bízom, hogy a következő európai parlamenti ciklusban a jelenleginél nagyobb súllyal jelennek meg a zöldítési és klímavédelmi szempontok.

Dr. Munkácsy Béla energetikai szakértő szerint az Európai Uniónak – mint a tagországok erős szövetségének – az energiaforradalom élharcosának kell lennie.

Vágó Gábor arra a kérdésre, hogy mit szeretne elérni európai parlamenti képviselőként, az alábbi választ adta:

– Legyen egy zöldköltségvetés, amelyben csak karbonsemleges dolgokra áldozunk. A hazai energiaforradalom nagyot léphetne előre, ha uniós támogatással még kiterjedtebben folytatódna a családi és társasházak leszigetelése, a megújuló energiaforrások használata. Ehhez azonban arra volna szükség, hogy a fejlesztési pénzek úgy jussanak el Magyarországra, hogy azt ne tudják ellopni, és a hétköznapi ember számára is elérhetőek legyenek. Ehhez egyszerűsíteni kell a bürokráciát és csökkenteni a pályázati adminisztrációt.

A fórum után a közönségben felmerülő kérdéseket kötetlen beszélgetés keretében vitatták meg a résztvevők.

Fizetett politikai hirdetés
 

Kövessen minket a Facebookon is!