Helyi hírek 2014. január 22. 12:46

Képzés, segítség internethasználóknak

Képgaléria
Képzés, segítség internethasználóknak
Több mint 80 esztendős volt a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Könyvtárban szervezett internethasználói képzés eddigi legidősebb tanulója – tudtuk meg Lajos Klára könyvtárostól, akit az internetes részleg szolgáltatásairól kérdeztünk.

– 12 számítógép áll a látogatók rendelkezésére, internet eléréssel. Olvasóink közül nagyon sokan élnek a lehetőséggel, főleg diákok, fiatalok, akiknek nincs otthon számítógépe, vagy internet elérése. Egyre többen érdeklődnek azonban az idősebb korosztályból is, hiszen bizonyos ügyeket sokkal egyszerűbben és gyorsabban lehet interneten keresztül intézni. Mi, a könyvtár dolgozói pedig minden segítséget megadunk ehhez.

– Milyen igénnyel érkeznek leggyakrabban az olvasók?

– Általában ez szezonális. Most például, az adóbevallás határidejének közeledésével sokan jönnek nyomtatványt kitölteni, nyomtatni, az adó egy százalékáról nyilatkozni. Korábban az Erzsébet programmal kapcsolatban volt jelentős a forgalom. Mostanra a nyugdíjasok mindkét pályázata lezárult, viszont a nagycsaládosoknak és a fogyatékkal élőknek kiírt pályázatra még lehet jelentkezni. A különböző nyomtatványok beszerzése mellett vannak, akik a szolgáltatóval való kapcsolattartás miatt keresnek fel bennünket, vagy az önéletrajzírásban, email cím nyitásában kérnek segítséget.

– Mennyire fogékony az idősebb korosztály ezekre a lehetőségekre?

– Az elmúlt másfél évben a könyvtár nyertes TÁMOP pályázata kapcsán több alkalommal is indítottunk ingyenes internet-használati képzést, Digi suli címen. A legutóbbi éppen a napokban zárul. Ennek keretében négy kezdő, és egy középhaladó csoport indult, és mindegyikben szép számmal képviseltette magát az idősebb korosztály. Nagyon érdeklődőek és nyitottak, a legidősebb tanulónk 80 év feletti volt. A jövőben is szeretnénk megtartani ezt a gyakorlatot, és – bár már pályázaton kívül – az érdeklődés függvényében további képzéseket indítani.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!