Helyi hírek 2019. május 25. 19:40

Önkéntes tűzoltózenekarok szórakoztatták a félegyháziakat

Képgaléria
Önkéntes tűzoltózenekarok szórakoztatták a félegyháziakat
A Kárpát-medencei önkéntes tűzoltózenekarok a félegyházi mazsorettek felvezetésével tartottak látványos és jó hangulatú felvonulást a Kossuth utcán május 25-én, a Városalapítók hete rendezvénysorozat keretében. A városháza elől induló menetet a sportcsarnok előtt felállított színpadnál a félegyházi fúvósok bevezető zenéje fogadta.

Mielőtt a hat vendégzenekar előadta volna produkcióját, a város nevében Csányi József köszöntötte a zenészeket. A polgármester után Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Kövér László elnök – a rendezvény fővédnöke – üdvözletét tolmácsolta a közönségnek és a zenekaroknak. Kihangsúlyozta, hogy ez a második találkozó bizonyította, hogy az ilyen összejövetelek szakmai, baráti szempontból is nagyon fontosak a résztvevőknek. Dobsai László, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke megköszönte azt, hogy a hazai, a Székelyföldről, Vajdaságól érkezett zenekarok is vállalták a felvonulást, és azt hogy a város lakóit egy remek koncerttel ajándékozzák meg.  

A Magyar Tűzoltó Szövetség a Lakitelek Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nemzeti Művelődési Intézettel, valamint a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekarával együttműködve, a Magyar Országgyűlés elnökének fővédnökségével május 24-e és 26-a között Lakiteleken és Kiskunfélegyházán rendezte meg a II. Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozót. Az eseményen idén három hazai és három külhoni tűzoltózenekar vett részt.

A rendezvénynek ezúttal is kiemelt célja a magyarországi és a határon túli, magyarlakta régiókban működő önkéntes tűzoltózenekarok szorosabb együttműködésének támogatása, valamint a közös szakmai fórumok biztosítása. A találkozó révén a kuriózumnak számító önkéntes tűzoltózenekarok évszázados hagyományának őrzését, továbbadását is célul tűzték ki a szervezők. A megvalósítást támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap által.

A félegyházi felvonuláson, és az azt követő hangversenyen fellépők: Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tűzoltózenekara, a Zentai, a  Mecseknádasdi a  Homoródalmási, a Fonyódi, valamint a  Székelykeresztúri zenekarok voltak. 

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!