Helyi hírek 2014. augusztus 19. 14:30 Forrás: Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság

Vigyázzunk az internetes csalókkal!

Képgaléria
Vigyázzunk az internetes csalókkal!
Az utóbbi időben növekedett az internet segítségével elkövetett csalások száma - hívja fel a figyelmet a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság. Az áldozattá válás lehetősége odafigyeléssel és óvatossággal minimálisra csökkenthető. Ehhez szeretnének segítséget nyújtani a szakemberek néhány megfontolásra érdemes tanáccsal.

Az internetet felhasználó csalók számtalan módon megkárosíthatnak bennünket azzal, hogy nem létező vagy hamisított, lopott tárgyakat, műszaki eszközöket, szoftvereket, gyógyászati szereket, segédeszközöket kínálnak eladásra sokkal kedvezőbb áron, mintha üzletben vennénk meg. (már ez is keltsen gyanút!)

Az egyik gyakori elkövetési mód, hogy a megvásárolni kívánt tárgy értékét vagy az előleget kérik átutalni, de a kért tárgy helyett kb. azonos súlyú téglát, cserepet, esetleg egyáltalán semmit sem küldenek, és az interneten átutalt előleggel (vagy a teljes árral) ismeretlen helyre távoznak. Átutalás helyett az elkövetők kérhetik az utánvétes csomagfeladást is, mivel a csomag átvételekor a kialkudott összeget ki kell fizetni, és majd csak utána ellenőrizhetjük a csomag tartalmát, így csak a kifizetést követően derül fény a csalásra.

Sajnálatos módon illetékességi területünkön is előfordult már, hogy külföldről kapott angol nyelven e-mailt a „BOLDOG NYERTES” (áldozat), melyben „Örömmel értesítették arról, hogy a Nemzetközi LOTTÓN több millió dollárt nyert!”. A mesés nyereményhez, a készpénz felvételéhez és az ügyintézéshez (ügyvédi díj, pénzszállítás, stb.) több ezer eurót kellett átutalni távol-keleti számlára. A nyeremény természetesen soha nem létezett, és az áldozat sem játszott külföldön lottó játékot. Lehetőleg azonban legyen inkább óvatos és bizalmatlan. Ha ilyen jellegű levelet kap, gondolja végig: ha nem lottózik külföldön vagy adatait Ön lottózáshoz nem adta meg, akkor nem is nyerhet.

Tanácsok, mellyel megelőzhetik, hogy áldozattá váljanak:

- Fórumokon tájékozódjanak az eladóról, annak felhasználónevéről.

- Nagyobb értékben csak megbízható és ellenőrizhető magyar cégektől vásároljanak.

- Kérjék az eladót, hogy a tárgyat személyesen vehessék át a kipróbálást követően.

- Lehetőleg csak olyan csomagküldő szolgáltatást vegyenek igénybe, amelynek helyi képviseletét személyesen is azonnal felkeresheti reklamáció esetén.

- Csak előleget utaljon át, amennyiben megfelelt az átvett áru, fizesse ki a teljes vételárat.

- Nagyobb átutalások esetén pénzintézeténél érdeklődjön a PAYPAL számlanyitásról. Vásárló védelem, ha nem kapta meg a terméket, vagy elégedetlen vele, vagy a számláról illetéktelenül vonták le a pénzt, akkor reklamációt nyújthat be 60 napon belül és azt kivizsgálják. A regisztráció a PAYPAL számlára teljesen ingyenes. (forrás: online-fizetes-magyarul.info)

- Amennyiben a postai csomagküldő szolgáltatást veszik igénybe (amelyek a kistelepüléseken is elérhetőek) és árufizetéssel (korábban utánvéttel) kérik a vételár rendezését, van arra lehetőség, hogy büntetőeljárás keretében a kifizetett összeget visszatartsák és az elkövető részére ne kerüljön az kifizetésre. Ennek feltétele, hogy a csomag átvételekor azonnal ellenőrizzék annak tartalmát és jelezzék a szállítást végző postai alkalmazottnak vagy a Postahivatalban dolgozó személyeknek, hogy a csomag tartalma nem a vásárolni kívánt tárgy. Ezt követően tegyenek feljelentést csalás miatt azonnal vagy a következő munkanapon az átvételi hely szerint illetékes Rendőrkapitányságon, ahol a sürgős nyomozati cselekményeket végrehajtják kollégáink, majd később a befizetett összeget visszakapja a postai szolgáltatóktól.

A rendőrség segítségét és intézkedését bármikor kérhetik az állampolgárok, ha veszélyben érzik mások vagy saját testi épségét, vagyontárgyaikat. Kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy bizalommal forduljanak a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság munkatársaihoz szabálysértés vagy bűncselekmény észlelésekor.

Bejelentésüket megtehetik névvel vagy név nélkül a nap 24 órájában hívható 107, 112 segélyhívó telefonszámokon, siketek és nagyothallók részére SMS fogadási és küldési lehetőség van a +36-20/ 539-85-22 telefonszámon.

Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság
         Kovács Gizella r. őrnagy
 

Kövessen minket a Facebookon is!