Helyi hírek 2019. május 29. 07:30

Sikeres az ELTE új nyelvtanítási-tanulási projektje

Képgaléria
Sikeres az ELTE új nyelvtanítási-tanulási projektje
A Móra Ferenc Gimnázium az előző tanévben kapcsolódott be a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Nyelvtanulással a boldogulásért című projektbe, amelynek célja a hatékonyabb nyelvtanulási módszerek alkalmazása. A projekt eddigi tapasztalatainak összegzésére és megosztására szakmai nap keretében Budapesten találkoztak a nyelvtanárok.

 

2018. május 18-án az ELTE BTK épületében folyt a második projekttalálkozó az EFOP-3.2.14-17-2017-00006 Nyelvtanulással a boldogulásért pályázatának résztvevői számára, ahol a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumból négy, a projektben koordináló szerepet vállaló tanár: Gyöngyösi Imre angol nyelv, Szana Beáta angol nyelv, Kapusné Iván Orsolya francia nyelv vett részt – mondta el lapunknak Dobó Aliz német nyelvtanár, projektkoordinátor.

A projektkoordinátortól azt is megtudtuk, hogy a találkozó során a projektben résztvevők lehetőséget kaptak eddigi tapasztalataik megosztására, összehasonlították a projekt egyéni helyi megoldásait, ötleteket gyűjtöttek a folytatáshoz, valamint a szakmai előadásokon és műhelymunkán keresztül további szakmai tudást is szereztek.

– Az előadások fontos eleme volt a tanulók olvasási kompetenciájának hatékonyabb fejlesztése az iskolai oktatásban, amelyhez az élményszerű olvasás programját a német, mint idegen nyelv oktatásában próbálták ki hazánkban – foglalta össze Dobó Aliz nyelvtanár. – Az élményszerű olvasásnál a hangsúly az önálló szövegválasztásra helyeződik. Fontos, hogy a tanulók örömmel vegyék kézbe a könyveket, és hosszabb időt töltsenek olvasással – tette hozzá.

– A projekt része két olyan online kurzus létrehozása és kipróbálása is (MOOC – Massive Open Online Course), amelyen nyelvtanárok és nyelvtanulók vesznek részt. Ezzel a hazai középiskolások fejleszteni tudják nyelvtudásukat, segítséget kapva a felsőokatásba való belépésre. A másik célközönség a hazai közoktatásban dolgozó nyelvtanárok, akik saját szakmai gyarkolatukat tudják az e-learning kurzus segítségével fejleszteni.

– A projekt eddigi tapasztalatai alapján összességben kijelenthető, hogy a résztvevők kedvező véleményeket fogalmaztak meg a programmal kapcsolatban. A tanárjelöltek korban közelebb állnak a diákokhoz, így empatikusak és elfogadóbbak velük. A foglalkozások stílusa, témája és légköre közvetlenebb, kötetlenebb, együttműködőbb, barátságosabb és beszédcentrikusabb, mint amit a tanórákon tapasztalnak, s ez kifejezetten tetszik a diákoknak.

Dr. Öveges Enikő a projekt szakmai vezetője, az ELTE Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa helyzetképet adott a projekt eddigi tapasztalatairól. Az eddigi foglalkozások többségében motiválók voltak, amelyek során kis csoportban többször és bátrabban nyilvánulhattak meg a diákok, a tanárjelöltek pedig új módszereket (például nyelvtanulást segítő mobiltelefonos applikáció, YouTube videók és a hozzájuk készített feladatsorok, facebook csoporton keresztüli feladatmegoldás) kipróbálva, az interaktivitásra építve erősítették a diákokban az adott nyelvi kultúra iránti érdeklődést, és a nyelv iránt való elköteleződést.

A tanulóknak nyáron is lehetőségük lesz az ELTE idegen nyelvszakos hallgatóinak bevonásával gimnáziumunkban foglalkozásokon részt venni, hiszen július 1-5-ig angol, német és olasz nyelvi tábort szervezünk részükre.

 

Kövessen minket a Facebookon is!