Helyi hírek 2019. május 31. 18:00

Napirenden szerepelt rendőreink és tűzoltóink munkája

Képgaléria
Napirenden szerepelt rendőreink és tűzoltóink munkája
A város képviselő-testülete úgy döntött, hogy él azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felajánlása alapján a Kiskun Múzeum épületét és vagyontárgyait önkormányzati tulajdonba veszi. Az önkormányzat eddig vagyonkezelőként működtette az intézményt, ami a tulajdonba vételt követően gördülékenyebbé válhat, nem jelent többlet kiadást. Ezt az intézmény munkatársai is alátámasztották, és örömmel fogadták a döntést. A május 30-ai ülésen döntés született a sportegyesületek versenyeinek támogatásáról, a közétkeztetési, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról is. A rendőrség és a tűzoltóság vezetői az elmúlt évi munkáról számoltak be, amelyeket a képviselők elfogadtak.

A települések közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében tett intézkedések eredményeként a regisztrált, ezen belül is a kiemelt bűncselekmények száma jelentősen csökkent. A közterületeken elkövetett bűncselekmények azonban  kis mértékben emelkedtek.

2019-ben a rendőrség a lakosság közbiztonságérzetét befolyásoló jogsértések, különösen a rablások, lakásbetörések, valamint a kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmények elleni hatékony fellépést erősíti.

Kiemelt feladatnak tekintik a közlekedésbiztonsági helyzet javítását. Ezen belül a halálos és súlyos sérüléssel járó balesetek csökkentését célzó megelőző munkát. Fokozott ellenőrzésre és büntetésre számíthatnak az ittas járművezetők éppúgy, mint akik nem használják a passzív biztonsági eszközöket – tudhattuk meg a rendőrkapitányság vezetőjének, Timafalvi Lászlónak a beszámolójából.

A 2018-as évben tűzoltóinkat 380 alkalommal riasztották. 122 tűzesethez, 126 műszaki mentéshez kellett vonulniuk. A tűzoltósághoz 100 téves jelzés is érkezett.

A műszaki mentések közül 2018 elején a legjellemzőbb beavatkozás az eső- és belvíz eltávolítása, tűzeseteknél a tavaszi vegetációs tüzek adtak munkát a lánglovagoknak. Az év közepén az eseti jelleggel jelentkező viharkárok miatt ugrásszerűen nőtt a beavatkozások száma. A fentieken kívül egyéb, a műszaki mentések kategóriájába tartozó beavatkozások is adódtak, mint például épületomlás, méhraj befogása, állatmentés, behatolás épületbe.

2018-ban tűz következtében ketten haltak meg, négyen pedig megsérültek. Műszaki mentési káresetnél hárman vesztették életüket, huszonnyolcan sérültek meg. Ezeknek a káreseteknek a többsége közlekedési baleset volt – derült ki a tűzoltóság beszámolójából, amelyet Leizl Gábor tűzoltóparancsnok terjesztett elő.
 

Kövessen minket a Facebookon is!