Gazdaság 2019. június 6. 16:00 Forrás: agrotrend.hu - InfoRádió

2019 a méhészek fekete éve

2019 a méhészek fekete éve
Egy átlagos évhez képest alig fele terem akácmézből idén. Ez legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi, exportra nem jut - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter szerint az utóbbi hetek csapadékos, hűvös időjárása miatt volt olyan területe az országnak, ahol egy csepp akácmézet sem tudtak betakarítani, így biztosan több méhész is tönkremegy majd.

Katasztrofális a termés, ami nagyon rég volt ilyen rossz Magyarországon. Az ok egyértelműen az időjárás, pont az akácvirágzásra érkezett meg Magyarországra a várva várt csapadék, esőben viszont a méh nem tud kirepülni - ráadásul a 10-15 fokos nappalok sem voltak ritkák - fogalmazott Bross Péter.

– Ilyen időben napok kellenek, míg magához tér a növény, 25 fok körüli, napsütéses idő kellett volna. Vannak méhészek, akik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. Ez 4-6 ezer tonna akácmézet jelent, ami talán kielégíti a hazai fogyasztást, de exportra nem jut, miközben ez a legfőbb terméke a magyar méhészeknek. Ezt a kiesést nem tudjuk pótolni.

Az akácméz felvásárlási ára közben duplája, mint az egyéb mézeké, ami különösen is érzékenyen érinti a magyar méhészeti ágazatot. A méhcsaládok száma amúgy is nagyon alacsony, sok család elpusztult télen, a repcét pedig az aszály tizedelte a tavasz elején.

– Hátravan még a nyári méhlegelés, a hárs, a selyemfűkóró, a napraforgó, reménykedni még lehet, de ez az év fekete év lesz" - nyomatékosította az egyesületi vezető.
 

Kövessen minket a Facebookon is!