Gazdaság 2019. június 12. 13:00

Sokat javít a csapadék a mezőgazdasági termésátlagokon

Sokat javít a csapadék a mezőgazdasági termésátlagokon
Áldást jelentett a bőséges májusi eső a mezőgazdaság számára, az elmúlt hetekben hullott mintegy 110 milliméter csapadéktól a szántóföldi kultúrák az áprilisi aszályhoz képest erőre kaptak. Bár a jelentős lemaradást már nem lehet behozni, a növények így a korábban kijuttatott tápanyag felvételével intenzív fejlődésnek indultak.

Az őszi kalászosok oldalhajtásai az aszály idején már elszáradtak. A megmaradt kalászok viszont szépen tudtak fejlődni, a szemek teltek, négyzetméterenkénti számuk viszont alacsony, de a jó közepes termés még elvárható – mondta el Terjék László mezőgazdasági egyéni vállalkozó, amikor az elmúlt időszak mezőgazdaságot érintő kérdéseivel kerestük.



– A csapadékos időjárás a termésidőszakot is megnyújtotta, növelve ezzel a szemek tápanyag- és nedvességtartalmát, így a hamarosan aratásra kész árpa is tudott behozni a lemaradásán. A következő időszakra jósolt meleg pedig kedvez a közelgő betakarításnak – mondta el a szakember a kalászosokkal kapcsolatban. A repcét későbbi növekedési fázisban érte a tavaszi szárazság, nagyobb nyomot hagyva ezzel a növényekben, így a megérkező eső csak kisebb mértékben tudta a keletkezett kárt mérsékelni. A termésképződése viszont jól alakult, az ezermagtömege eléri a kívánt minőséget.



Mint ahogy arról már korábban szó volt, a tavaszi kapásnövények sokat szenvedtek a kelés időszakában fellépő száraz időjárás miatt. Később, a csapadékkal megérkező hűvös idő és a hideg talaj tette elhúzódóvá a kelést, emiatt a kukorica és a napraforgó fejlődése hetekig stagnált. A felmelegedéssel azonban a növekedés is intenzívvé vált, a növények visszanyerték színüket. Jelentős kárt okoztak azonban a csírázásban lévő kukoricában a vaddisznók, amelyek Félegyháza területén 10-15 hektárnyi területet túrtak tarrá a zsenge növényi hajtásokért. Szintén nagy területeken sújtotta a kukoricát a drótféreg, a megtámadott növények pusztulását okozva ezzel.

Mintegy 100 hektár területen okoztak kárt a napraforgóban a nyulak és az örvös galambok, amelyek a fiatal növény csírázó sziklevelét fogyasztották el. Kiterjedésük miatt ezeket a területeket napraforgóval, vagy kukoricával újra kellett vetni.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella




 

Kövessen minket a Facebookon is!