Egészségügy 2019. június 13. 17:30 Forrás: MTI - Emberi Erőforrások Minisztériuma

Köszönet a védőnőknek!

Köszönet a védőnőknek!
Magyarország számára a gyermek az első. A felnövekvő generációk jelentik a nemzet jövőjét. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köszönetet mond a nemzetközileg is egyedülálló Magyar Védőnői Szolgálatnak, amely tevékenységével a jövő nemzedékeinek egészségét szolgálja az 1915. június 13-i alapítása óta immár 104 éve.

Fotó: illusztráció - MTI - Czeglédi Zsolt

Hazánkban az egészségügyi alapellátás része a védőnői ellátás. Noha a védőnői hálózat eredetileg anya-, és csecsemővédelmi feladatokra jött létre, mára azonban a funkciói ennél jóval összetettebbek. A védőnői hivatás gyakorlói felsőfokú képzettséggel végzik mindennapi tevékenységüket. Magas szintű tudással a családokkal szoros kapcsolatot tartva sokféle módon támogatják az anyák és a gyermekek egészséges fejlődését, és nyújtanak segítséget betegség esetén a legkisebb tanyáktól a nagyvárosokig.

Az Európában egyedülálló komplex családvédelmi szolgáltatást biztosító Magyar Védőnői Szolgálat méltán került be 2015-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe. Küldetésük az elmúlt több mint száz évben sem változott, mindvégig a családok egészségének és boldogságának szolgálatában állva végezték hivatásukat teljes szívvel.

A védőnők munkája elképzelhetetlen hivatástudat és az emberek szeretete nélkül. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezúton köszöni meg a védőnők áldozatos munkáját, amellyel nap mint nap a magyar családok egészségéért fáradoznak.

A védőnők munkája sokkal járulhat hozzá az egészséges életmód kialakításához, a civilizációs betegségek kialakulásának megelőzéséhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a védőnők napja alkalmából tartott ünnepségen.

Horváth Ildikó azt mondta, már a várandósgondozás során elkezdődik nemcsak az édesanya, hanem a születendő gyermek egészségéért vállalt védőnői felelősség, és tudásukat egyfajta bizalmi tőkeként értékelik a családok.

Az államtitkár kitért a személyes példamutatásra is, hiszen - mint mondta - a védőnők többsége abban a közösségben él, ahol dolgozik, és sokan, sokat köszönhetnek nekik, akik holisztikus szemléletmóddal segítenek a családoknak.

Az ünnepségen Horváth Ildikó - Kásler Miklós emberei erőforrások minisztere nevében - Védőnői Szolgálatért-díjat adott át Farkasné Kulcsár Emília kunmadarasi védőnőnek, huszonhatan pedig miniszteri elismerő oklevélben részesültek.





 

Kövessen minket a Facebookon is!