Gazdaság 2019. június 20. 13:00 Forrás: agrotrend.hu - infostart.hu

Nehéz jövő előtt áll az agrárium

Nehéz jövő előtt áll az agrárium
Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés.

Nagy István miniszter szerint a szélsőséges esőzés után rendkívüli meleg érkezett, ezekhez a jelenségekhez pedig hozzá kell szokni és segíteni kell az agrárium szereplőit – írja az infostart.hu.
– Azzal szembesülünk, hogy minden sokkal szélsőségesebbé válik, mint ahogyan korábban volt – fogalmazta meg Nagy István.

A tavaszi aszály után, amely során mintegy 40 százalékos csapadékhiány volt tapasztalható a földeken, megérkezett az özönvízszerű eső. Ez eleinte "életmentőnek" bizonyult, végül mégis újabb károkat okozott. A mostani nagy fokú meleg szélsőségessége megint csak negatívumba fog átmenni.

– Arra kell fölkészülnünk, hogy hogyan lehet ezen szélsőséges időjárási és klimatikus viszonyok között eredményesen termelni. Ezért kell az öntözési program, ezért kell a felszíni vizeket elvezetni minél több föld széléig, hogy megfelelő öntözési lehetőséget teremtsünk, ami segíti a levegő páratartalmának növekedését, a pormegkötés lehetőségét és segíti a földben a víz megőrzését – húzta alá a tárcavezető.

Nagy István úgy véli, ezen is túl kell lépni, és segítséget kívánnak nyújtani a gazdáknak abban, hogy olyan agrotechnikai eljárásokat tudjanak elsajátítani, amely segít megőrizni a talajban a víz mennyiségét és biztonságossá tenni a termelést. 

Kövessen minket a Facebookon is!