Helyi hírek 2019. június 21. 10:00

Nemzetközi díjat nyert a városi könyvtár

Képgaléria
Nemzetközi díjat nyert a városi könyvtár
Az IFLA, a Könyvtáros Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülésének csoportja, A Környezet, Fenntarthatóság és Könyvtárak idén negyedik alkalommal hirdette meg a De Gryter Kiadó támogatásával a Zöld Könyvtár Díj pályázatát. A felhívásra a világ különböző pontjairól 34 pályázat érkezett be. 2019 nyertes könyvtára a kolumbiai Cali városának könyvtára lett. Öt második helyezettet hirdettek ki. Elsőnek nevezték meg a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárt, amelynek pályázatát jobbnak értékelték az Írországból, Franciaországból, Szlovéniából és az Egyesült Államokból érkezett pályaműveknél. Ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel könyvtárunk népszerűsítette hazánkat, Kiskunfélegyházát és a magyar könyvtár kultúrát. A díj elnyeréséről sajtótájékoztatón számolt be június 19-én, Kállainé Vereb Mária intézményvezető és Rosta Ferenc alpolgármester.

Kállainé Vereb Mária elmondta, hogy a pályázatban részletesen, gazdagon illusztrálva bemutatták a könyvtár sokrétű zöld tevékenységét és programjait. Ismertették a Madárbarát klub tevékenységét, környezettudatos táborait, amelyekkel a gyerekeket és szüleiket szólítják meg. Kiemelték, hogy a könyvtár kiemelt célközönsége a fiatal generáció, hiszen a számukra kínált foglalkozásokon, kiállításokon és szolgáltatásokon keresztüll tudják felhívni figyelmüket az értékekre, a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra. Vetélkedőket, kirándulásokat szerveznek, kapcsolódnak a madárodú-készítéshez az óvodákkal és iskolákkal együttműködve.

2019-ben tovább erősítik a munkatársak elkötelezettségét, és szemléletformáló előadássorozatot indítanak a város lakosságának. Öko-sarkot hoznak létre a könyvtárban, ahol még inkább ráirányítják a látogatók figyelmét a környezettudatos gondolkodásra, ezzel is közvetítve a zöld információkat. A könyvtár egy öko-csoportot is létrehozott Czibolya Szilvia vezetésével a tervek minél hatékonyabb megvalósítása érdekében.

A bíráló bizottság értékelésében így fogalmazott a magyarországi, félegyházi pályázatról: - Ez a kezdeményezés sok különböző területet ölel át, és a könyvtár jelentős munkát végez a közösségükhöz és az erőforrásaikhoz mérten. Az intézmény több projektet rendezett építészeti kezdeményezésektől a könyvtárosok foglalkoztatásáig, miközben számos tevékenységet kínált a helyi érdekelt szervezeteknek is.  Ezen felül az átalakítások során ügyeltek arra, hogy az épület minél jobban megfeleljen a környezetvédelmi szabványoknak.

Rosta Ferenc alpolgármester gratulált a Zöld Könyvtár Díjhoz. Dicséretesnek nevezte azt a sokoldalú munkát, amit ezért a könyvtár megtett. Külön kiemelte, hogy az intézmény évek hosszú sora óta nagy gondot fordít környezete ápolására, virágosítására és parkosítására. Ennek köszönhető, hogy a műemlék épület igazi ékköve a városközpontnak. Nagyon fontosnak tartja azt is, hogy a könyvtár illeszkedik és minden eszközével segíti a Zöldváros program megvalósítását is. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!