Hirdets
Program 2019. június 22. 07:30

Aratóünnep Kunszálláson

Aratóünnep Kunszálláson
Június 29-én, szombaton ismét megrendezik a Kunszállási Aratóünnepet, amelyre a szervező kunszállási Csűrcsavaró Néptáncegyüttes szeretettel vár mindenkit.

Program:

9:00-09:30 Gyülekező a Petőfi Faluház előtt

09:30 Kivonulás nótaszóval a gabonaföldre

10:00 A hagyományoknak megfelelően a kunszállási tisztelendő megáldja a gabonaföldet, a szerszámokat és az aratásban résztvevőket

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke köszönti az egybegyűlteket, s néhány szóban ismerteti a Magyarok Kenyere programot.

Tradicionálisan a „gazda” szerződést köt az aratókkal, és megkezdődik az aratás. Aratás közben felelevenítik a népszokásokat. Az aratásban bárki részt vehet. Senkit nem nevetnek ki, ha most lesz először a kezében kasza, de szedheti a markot is akárki! Az aratás jó hangulatáról nótaszó és a Bugaci Tanyaszínház tagjai gondoskodnak.

12:00 A cséplés bemutatása: hagyományos, traktorral hajtott cséplőgéppel, a Fülöpházi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. A kicsépelt gabonát a Magyarok Kenyere kezdeményezéshez ajánlják fel. A Magyarok Kenyere program és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviselteti magát a rendezvényen.

13:30 Ebéd. A menü XIX. századi recept alapján készített kaszásleves és fánk. Az ételt a kunszállási Aranyalkony Nyugdíjasklub tagjai készítik el. A rendezvényen részt vesz Király Roland kézműves pékmester is, aki az ebédhez helyben süti a kenyeret ősi tipusú kenyérbúzából.

14:30 A Fülöpházi Hagyományőrző Egyesület néptáncfellépése

15:30 A kunszállási Virgonc néptánccsoport fellépése

16:30 A Fölszállott a Páva döntőjének nyertese, a Fokos Zenekar ad koncertet

18:00 Táncház hajnalig a Fokos Zenekarral


 

Kövessen minket a Facebookon is!