Sport 2019. június 24. 20:30

Kisiskolák versenyeztek Debrecenben

Képgaléria
Kisiskolák versenyeztek Debrecenben
Június 17-e és 20-a között rendezték meg a 2018/2019. tanévi Kis iskolák sportversenye – A sportoló nemzedékért Diákolimpia Országos Döntőjét. Az eseményen az I- IV. korcsoport versenyzői mérték össze tudásukat, hogy a küzdelem végén a legjobbak megszerezzék a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címet. 

A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Hajdú-Bihar Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület közös szervezésében rendezték meg. A 2018/2019. tanévben összesen atlétikában mintegy 5000 tanuló, labdarúgásban 274, kézilabdában pedig 75 iskolai csapat nevezett a versenysorozatra, s végül közülük került ki az országos döntő 15 legjobb leány kézilabda, és 20 legjobb fiú labdarúgó csapata, az 569 fiatal atléta mellett. A labdajátékokban 12 fős diákokból álló, fiú, illetve lány iskolai csapatok, atlétikában pedig 6 fős többpróba csapatban, egyéniben és 4 fős váltóban induló versenyzők küzdöttek meg a Magyarország diákolimpiai bajnoka címért. Az idei országos döntő - a diákolimpiákon résztvevők számára már jól ismert helyszínen - Debrecenben zajlott. A bajnokságot egyszerre két helyszínen, az Oláh Gábor Utcai Sportcentrum területén (a Gyulai István Atlétikai Stadionban, annak füves dobópályáin, valamint az Oláh Gábor Utcai Sportcsarnokban), továbbá a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnázium tornatermében tartották.

A június 17-i megnyitó ünnepségen köszöntőt mondott Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, Tasi Sándor, Hajdú- Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, Dr. Erdős Dániel, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója, valamint Bódi Ádám és Dombi Tibor magyar bajnok, válogatott labdarúgók. A Diákolimpia versenyek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnökei közt pedig megtalálható volt többek között dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Bódis József oktatásért felelős államtitkár is.

A tornának otthont adó Debrecenben, szinte már hagyománnyá vált a hazai diáksport legrangosabb eseményeinek megrendezése. A cívisváros immáron sokadik alkalommal látta vendégül azokat a sportolókat, akik hosszú és fáradtságos küzdelmek után jogot szereztek, hogy részt vegyenek a hazai legrangosabb diáksport verseny döntőjében. Debrecenben stratégiai jelentősége van a sporttámogatásnak. Az elmúlt években több infrastrukturális fejlesztést is végrehajtottak a sportolási lehetőségek szélesítése és hazai, valamint nemzetközi sportrendezvény megtartása érdekében.


A fantasztikus hangulatú versenyen az alábbi iskolák szerezték meg a korcsoportok érmeit:

Kézilabda: 

Lány III-IV. korcsoport:

aranyérem:  Balatonkeresztúri Festetics Kristóf Általános Iskola
ezüstérem: Angyalffy Mátyás Általános Iskola és Művészeti Iskola, Naszály
bronzérem: Szakcsi Általános Iskola, Kocsola

 

Labdarúgás: 

Fiú III-IV. korcsoport

aranyérem: Karancssági I. István Általános Iskola
ezüstérem: Üllés Forráskút, Csólyospálos Községi Ált. Isk. és AMI, Csólyospálos
bronzérem: Tatay Sándor Általános Iskola, Badacsonytomaj

 

Atlétika Többpróba

Lányok

I-II. korcsoport aranyérem: Tóth Hanna Krisztina – Zamárdi Fekete István Ált. Isk. és AMI

I-II. korcsoport ezüstérem: Basa Katalin – Hosszúpályi Irinyi József Ált. Isk.

I-II. korcsoport bronzérem: Bakondi Dorina – Felsőtarkányi Ált. Isk. és AMI

III. korcsoport aranyérem:  Kiss Kata Ramóna – Várdomb – Alsónána Ált. Isk.

III. korcsoport ezüstérem: Kiss Beatrix Ivett – Széchenyi Zsigmond Ált. Isk. és AMI

III. korcsoport bronzérem: Gonda Angelika – Szárcsa Ált. Isk.

IV. korcsoport aranyérem: Kusztor Virág Mária – Dr. Szántó Imre Ált. Isk.

IV. korcsoport ezüstérem: Nyerges Anna – Öttevényi Ált. Isk.

IV. korcsoport bronzérem: Vida Karina Emili – Balatonszemei Reich Károly Ált. Isk. és AMI


Fiúk

I-II. korcsoport aranyérem: Jagri József – Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola

I-II. korcsoport ezüstérem: Börönte Gábor – Lakiteleki Eörtvös Loránd Ált. Isk. és AMI

I-II. korcsoport bronzérem: Orsós Zoltán – Muraszemenyei Ált. Isk.

III. korcsoport aranyérem: Saicz Benjámin – Mátyás Király Katolikus Ált. Isk.

III. korcsoport ezüstérem: Sugár Ljubomír – Viszneki Ált. Isk.

III. korcsoport bronzérem: Lóczi Viktor – Makói Katolikus Ált. Isk. 

IV. korcsoport aranyérem: Glonczi Szebasztián Sándor – Mezőtárkányi Ált. Isk.

IV. korcsoport ezüstérem: Kósa János – Makói Katolikus Ált. Isk.

IV. korcsoport bronzérem: Varga Dominik – Zalaszentbalázsi Petőfi Sándor Ált. Isk.


Csapatverseny

I-IV. korcsoport aranyérem leány: Zamárdi Fekete István Ált. Isk. és AMI (Tóth Hanna Krisztina, Bölcsik Rozi, Horváth Izabella, Ujvári Patrícia, Ficsor Zsófia, Pintér Jázmin Noémi)

I-IV. korcsoport ezüstérem leány: Széchenyi Zsigmond Ált. Isk. és AMI (Virág Jázmin, Markulinec Jázmin, Fodor Maja, Kiss Beatrix Ivett, Árva Gréta, Debesi Dorottya Zsanka)

I-IV. korcsoport bronzérem leány: Tatay Sándor Ált. Isk. (Szabó Dóra Izabella, Hoffer Izabella Barbara, Molnár Éva Mária, Török Bernadett, Ihász Vanda, Fekete Júlia)

I-IV. korcsoport aranyérem fiú: Tiszanagyfalui Ált. Isk. (Nagy Benjámin, Kanyuk Dominik, Árvai Bence, Kovács András)

I-IV. korcsoport ezüstérem fiú: Balatonszemesi Reich Károly Ált. Isk. (Szekrényes Krisztofer, Békei-Varga Bendegúz, Kuntor Benedek, Rózsa Bendegúz Bálint)

I-IV korcsoport bronzérem fiú: Toronyi Gazdag Gyula Ált. Isk. (Andrási Regő, Gombás Bence, Karcsics Dávid Bence, Dankovics Ádám Norbert)

 

Atlétika Síkfutás

600 m

III. korcsoport aranyérem lány: Kis Kata Ramóna – Várdomb – Alsónána Ált. Isk.

III. korcsoport ezüstérem lány: Skorka Johanna – Orosházai Vörösmarty Mihály Ált. Isk.

III. korcsoport bronzérem lány: Reicher Dorka – Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk.

III. korcsoport aranyérem fiú: Balogh Attila – Csetényi Vámbéry Ármin Ált. Isk.

III. korcsoport ezüstérem fiú: Kámán Péter – Rumi Rajki István Ált. Isk.

III. korcsoport bronzérem: Herter Noel Roland – Tasner Antal Ált. Isk.

 

 

800 m

IV. korcsoport aranyérem lány: Esküdt Luca – Kaposszekcsői Ált. Isk.

IV. korcsoport ezüstérem lány: Vincze Nádja – Kunszállási Tóth Pál Ált. Isk.

IV. korcsoport bronzérem lány: Ablonczy Lili – Fényeslitkei Kossuth Lajos Ált. Isk.

IV. korcsoport aranyérem fiú: Fülöp Milán – Beremendi Ált. Isk.

IV. korcsoport ezüstérem fiú: Szőke Rómeó – Somogyjádi Illyés Gyula Ált. Isk.

IV. korcsoport bronzérem fiú: Debrődi Zoltán – Mikszáth Kálmán Ált. Isk.


Svédváltó

I-IV. korcsoport aranyérem lány: Zamárdi Fekete István Ált. Isk. és AMI (Tóth Hanna Krisztina, Horváth Izabella, Pintér Jázmin Noémi, Ficsor Zsófia)

I-IV. korcsoport ezüstérem lány: Dr. Szántó Imre Ált. Isk. (Jánka Jázmin, Buda Tamara, Lázár Anna, Kusztor Virág)

I-IV. korcsoport bronzérem lány: Gyönygöshalászi Széchenyi István Ált. Isk. (Hegedüs Amadea, Nagy Lívia, Tóth Bernadett, Hegedüs Liliána)

I-IV. korcsoport aranyérem fiú: Tiszanagyfalui Ált. Isk. (Nagy Benjámin, Kanyuk Dominik, Árvai Bence, Kovács András)

I-IV. korcsoport ezüstérem fiú: Balatonszemesi Reich Károly Ált. Isk., AMI (Szekrényes Krisztofer, Békei - Varga Bendegúz, Kontur Benedek, Rózsa Bendegúz Bálint)

I-IV. korcsoport bronzérem fiú: Toronyi Gazdag Gyula Ált. Isk. (Andrási Regő, Gombás Bence, Karcsics Dávid Bence, Dankovics Ádám Norbert)

 

A Diákolimpia versenysorozatról általában

A Diákolimpia a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 16 MDSZ által rendezett és további 35 olyan versenyt foglal magába, amelyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozat keretében a több mint 300 ezer nevező közül 18 ezren jutnak el az országos döntőkig. A Diákolimpia fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A Diákolimpia országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.
 

Kövessen minket a Facebookon is!