Gazdaság 2019. június 29. 10:00

Kevés és drága lehet idén a jó minőségű étkezési gabona

Kevés és drága lehet idén a jó minőségű étkezési gabona
Meglehetősen bizonytalanok a búzatermesztők az idén várható gazdasági eredményeikkel kapcsolatban. A kora tavaszi szárazságtól szenvedő növénye­ikre újabban veszedelmes betegségek leselkednek.

Fotó: Shutterstock illuisztráció

A május végi, június eleji csapadék is kikezdte a kalászok egészségét, helyenként súlyos gombafertőzésektől tartanak a termesztők. Ha esetleg megint esőzések jönnének, tovább romolhat a szemtermés minősége - írta meg a baon.hu.

A Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. idei szokásos kalászos-fajtabemutatóján az ősziek termesztésének napjainkig húzódó viszontagságairól részletesen beszámoltak a gazdák. A tavalyi augusztusi esőzések után még jó reményekkel láttak a magvetéshez. A Homokhátság északi tájain többnyire elégedettek voltak a kalászosok, a repce kelésével. A téli csapadékhiány, majd a kora tavasszal is folytatódó szárazság következtében azonban hétről hétre egyre aggasztóbb híreket hoztak a szántóföldiek állapotáról a határszemlézők. A szárazságtól fejlődni képtelen növényekre csak április végén, május elején jutott kiadósabb csapadék, attól erőre kaptak az ősziek, legalábbis ott, ahol viszonylag jobb kondícióban vészelték át a mostoha időjárást.

A Dél-Pest megyei gazdaságokban úgy vélik, hogy a kalászosok aratása csúszik majd néhány napot Péter-Pál napjához képest, míg Bács-Kiskun megye déli tájain a szokásos naptári rend szerint tervezik a betakarítást.

A fajtabemutatón elhangzott: búzából összességében jelenleg közepes termés becsülhető a Homokhátságon. E tekintetben azonban továbbra is nagy a bizonytalanság. Abban az esetben, ha ismét beköszöntene az esős, párás időjárás, igen nehéz lesz megvédeni a veteményeket a gombabetegségektől. A térségi falugazdász-hálózattól és a gazdaköröktől származó információk szerint a Duna–­Tisza közén az őszi búzának körülbelül csak a fele kapott kalászvédelmet, mert az épp virágzáskor zuhogó esőben lehetetlen volt permetezni. Az ilyen területeken komoly veszélyt jelent a fuzáriumfertőzés.

A kalászos-fajtabemutató szakmai konzultációján a sok tapasztalattal bíró gazdálkodók konkretizálták a kilátásokat: az európai búzatermést figyelembe véve kellő mennyiségű szemtermésre lehet számítani, de azon belül kevés lesz a kiváló minőségű. Ebből az következhet, hogy idén – a korábbi évekhez képest – megdrágulhat a minőségi kenyérgabona ára. Korábban az étkezési búzához képest a takarmánybúza ára mindössze 2–3 ezer forinttal volt kevesebb. Idén a két minőségi kategória közötti árkülönbség több ezer forinttal nőhet – állít­ják a mezőgazdászok.


Nőtt a termelői ár

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint tavalyelőtt ez idő tájt 47 ezer, a múlt évben 50 ezer forinton állt a búza termelői ára, jelenleg 55 ezer forint. Az idei első kereskedői árajánlatok pedig 46–48 ezer forintról szólnak.




 

Kövessen minket a Facebookon is!