Sport 2019. július 5. 11:00

Minden félegyházi felkészülő teljesítette a Balaton-átúszást

Képgaléria
Minden félegyházi felkészülő teljesítette a Balaton-átúszást
Célt ért a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programirodájának kezdeményezése. A felkészülésben résztvevő 15 induló teljesítette az 5,2 kilométer hosszúságú távot a 37. Balaton-átúszáson június 29-én. Idén 9724-en neveztek, az időjárási körülmények tökéletesek voltak, így már az első kiírt időpontban meg tudták tartani a nagy hagyományú rendezvényt. A résztvevők a szokásoknak megfelelően az északi partról, Révfülöpről vágtak neki a távnak. A víz hőmérséklete 26 Celsius fokos volt, ugyanakkor az enyhe nyári szél miatt kisebb hullámokkal kellett megbirkózniuk a korai órákban úszóknak. Az eseményen több mint ezer magyarországi település képviseltette magát, emellett 36 országból érkeztek indulók. A résztvevők több mint egyharmada nő volt. A félegyházi különítményt Sebők János, többszörös magyar szenior úszóbajnok készítette fel sikerrel a Félegyházi Termál Parkfürdőben.

A Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programirodájának felhívására január eleje óta lehetett jelentkezni a Balaton-átúszásra városunkban. A félegyházi különítményből a leggyorsabban a mindössze 16 éves Pozsár Dávid úszta át a Balatont alig több, mint másfél óra alatt. Legidősebbként a 73 éves Csenki Klára ért célba 5 óra 2 perces idővel. A leggyorsabb félegyházi felnőtt férfi úszó Sebők János volt 1 óra 47 perccel, a leggyorsabb női felnőtt versenyző pedig a 29 éves Palásti Éva volt 1 óra 37 perccel.

A közel 10 ezer résztvevő között profik is vízbe ugrottak. A férfiaknál a nemrég Balatonfüreden világkupa győztes Rasovszky Kristóf, Papp Márk és Székelyi Dániel gyakorlatilag végig együtt úszva 1 óra 1 perc alatt ért célba, a nőknél pedig ott volt a mezőnyben a medencés gyorsúszás specialistája, Késely is, aki 1 óra 17 perc alatt teljesítette a távot.

A félegyházi csapatot Bata Sándor szponzorálta, a felkészülésben résztvevők utazása és a nevezési költség is az ő támogatásával valósult meg. A versenyzők felkészítését koordináló Sebők János elmondta, az idő egyáltalán nem fontos, csak a tény hogy átúszta valaki. Az időeredmény abszolút sokadlagos, csak azoknak lehet érdekes akik már nem előszőr teljesítették a távot. 

Többek között meg kellett birkózniuk a nagy tömeggel, figyelni kellett a másikra, illetve a várakozási idő is kivette az erőt. Sebők János rutinos versenyzőként a legelső Balaton-átúszáson is részt vett, akkoriban jóval kevesebben, mintegy 500-an teljesítették a távot. A lelkes félegyházi úszócsapat ezzel még korántsem fejezte be a versenyzést, a tervek szerint többen is elindulnak az augusztusi Velencei-tavi átúszáson. A következő felkészülésbe a tervek szerint ugyancsak januártól lehet bekapcsolódni. 

A Balaton-átúszást teljesítők nevei egy táblán is megjelennek a Félegyházi Parkfürdő területén, ezzel is ösztönözve a többi úszót- tudtuk meg Iványi Ferenctől, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. programirodájának vezetőjétől.

Teljesítők névsora: Csenki Klára, ifj. Pozsár Dávid, Palásti Éva, Sebők János, Holló-Szabó Viktor, Urbán Tamás, Megyesi Dániel, Megyesi László, Megyesi Olga, Kalotai Zsuzsanna, Rácz Vivien, Nemes-Nagy Ágnes, Csenki Annamária, Gyantár Anikó, Holló-Szabó Brigitta.

 

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!