Kultúra 2019. július 4. 13:00

Népek zenéje szólt a Hattyúkerti zenés esték előadásán

Képgaléria
Népek zenéje szólt a Hattyúkerti zenés esték előadásán
A Yenisei Együttes volt a vendége a Hattyúkerti Zenés Esték programsorozat június 27-ei rendezvénynek. A nagy hőség miatt a könyvtár udvara helyett az intézmény légkondicionált előadótermében tartotta meg hangulatos koncertjét Farkas Tünde, Födi Ágnes, Izsák Kata, Cseke Attila, Molnár István és Zsirmik István.

Az előadókat Czibolya Szilvia, a könyvtár médiatárának vezetője mutatta be a népes hallgatóságnak. Elmondta, hogy az együttes Zsirmik István kezdeményezésére alakult meg. A Yenisei Együttes tagjai a magyar nyelvterület népzene és népdal kincsének alapos ismerői és művelői. Ebben a történetben viszont a rokon népek kultúráját tolmácsolják. A koncertek törzsanyagát a türk népek dallamai képezik, kutatásaik azonban kiterjednek a Volga-menti, kámai, rábi, szibériai tájegységekre is. A nagy világvallások jelenlétének ellenében e hatalmas térségben a mai napig él az archaikus világszemlélet. A régi mesék, mondák, mitikus történetek, hőseposzok hangszeres és énekelt dallamok nem csupán esztétikai, hanem szakrális élményt is nyújtanak, ébren és éberen tartva a kollektív emlékezetet. Bár az ottani őslakos népcsoportok sok egyéni sajátosságot őriznek, abban hasonlóak, hogy a helyi energiák, szellemek érintkeznek az emberek lelkével és ezt a találkozást érzékeltetik és fejezik ki történeteikben, dalaikban. Az együttes tagjai bejárták Európa számos országát, valamint Szibériát, Indiát, Kazahsztánt.

A könyvtárban tartott koncerten az együttes tagjai felelevenítették a kunok népvándorlását és a korabeli dokumentumok, történetek mellett felcsendültek az egzotikus ázsiai dallamok is egyedi hangszereken.
 

Kövessen minket a Facebookon is!