Hirdetés
Program 2019. július 13. 10:00

Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten
Hétfőn kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál, amelynek nyitókoncertjén július 15-én, 20 órakor a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar lép fel Bogányi Tibor vezényletével a Hírös Agóra Kulturális Központban. Közreműködik Szabadi Vilmos és Lakatos György. A programsorozatot Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere nyitja meg.

A fesztivál létrejötte az 1970-es évekre nyúlik vissza: 49 évvel ezelőtt szervezték meg ugyanis az első Kodály-szemináriumot, melyet egy hangversenysorozat is kísért. Ebből nőtt ki a Kodály Fesztivál, amelyet 1975 óta kétévente, 2010-től pedig évente rendeznek meg Kecskeméten - adta hírül a keol.hu.

Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója, amely szerint a program fő célja Kodály zeneműveinek és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, versenygyőztes fiatal művészek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása, helyi zenei műhelyek bemutatása, valamint megemlékezés a jeles zenei évfordulókról. Az évek során gazdagodott és színesedett a kínálat: a kezdetben kizárólag komolyzenei fesztivál programjai között ma már más művészeti ágak is helyet kaptak, és 1998-tól Kodály Művészeti Fesztivál néven Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé vált.

Zenei műfajokban rendkívül gazdag és neves előadóművészek egész sorát felvonultató koncertek várják az idei Kodály Művészeti Fesztiválon a kecskeméti zeneszeretőket. Vizin Viktória, Szabadi Vilmos, Lakatos György és Ránki Fülöp - csak néhány név a fellépő szólisták közül -, de lesz többek között szimfonikus hangverseny, bábopera, táncszínházi előadás, zongoraest és kóruskoncert is. A július 15-én kezdődő és 26-án záródó programsorozatnak ezúttal is pazar környezetet „találtak ki" a szervezők: a hírös város emblematikus épületei, így például a Hírös Agóra, az Újkollégium, illetve a Nagytemplom mellett egy új helyszínen, a Tudomány és Művészetek Házában is komolyzenei élménynek lehetnek majd részesei az érdeklődők.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével indul a majdnem kéthetes összművészeti rendezvénysorozat, és a záró hangversenyen is tapsolhatnak majd a hírös város több mint fél évszázados múltra visszatekintő zenei együttesének a zeneszeretők. A július 15-i fesztiválnyitó programot a Hírös Agóra Kulturális Központ színháztermében tartják, az est dirigense a Pannon Filharmonikusok kecskeméti kötődésű - középiskolásként a Kodály Iskolában tanult - vezető karnagya, Bogányi Tibor lesz. Népszerű zeneműveket hallgathat majd a nagyérdemű. Stílszerűen Kodály Zoltán egyik művével, a Galántai táncokkal kezdődik a koncert - Kecskemét neves szülöttjének legalább egy kompozíciója a fesztivál valamennyi programján felhangzik -, majd két versenymű csendül fel: a Rossini-darab szólistája Lakatos György fagottművész lesz, míg Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyének szólószólamát Szabadi Vilmos játssza majd.

Másnap, július 16-án az Újkollégiumban egy fiatal kínai énekesnő lép fel. Zhang Zhang sem először jár a hírös városban, zenei tanulmányait többek között a Kodály Intézetben folytatta. Ezúttal önálló koncerten mutatkozik majd be, melyen kínai, olasz, német és francia dalok mellett Kodály Zoltán A csitári hegyek alatt kezdetű népdalfeldolgozása is elhangzik.

Az Ars Nova Énekegyüttes évről évre izgalmas, több művészeti ágat is ötvöző koncertekkel lepi meg hallgatóit. Elég, ha a Városháza dísztermében megtartott bő két évvel ezelőtti Kodály-estjükre vagy a mintegy 150 énekest és táncost felvonultató, „Születtem Kecskeméten" című tavalyi emlékezetes hangversenyükre gondolunk. A dr. Kiss Katalin vezette énekesek július 17-én a nemrég felújított-átalakított patinás épületben, a Tudomány és Művészetek Házában énekelnek. Műsoruk több szálon kapcsolódik a zsinagógához, a kecskeméti zsidóság történetéhez, a falak által őrzött Michelangelo-szobormásolatokhoz.

Különleges atmoszférájú koncertre készül a kecskeméti születésű, Chicagóban élő operaénekesnő, Vizin Viktória is. A szülővárosába rendre visszatérő világhírű mezzoszoprán vallja: „Mindig is szerettem volna egyesíteni a képzőművészetet, a színjátszást, az ének- és a mozgásművészetet, nekem erről szól a színpad." Törekvését jól mutatta a három évvel ezelőtti, a kulturális központban megtartotta koncertje is, melyen színpadi munkájának 20. évfordulóját „hazai környezetben" ünnepelte. Vizin Viktóriát rajongói az idei Kodály Művészeti Fesztiválon július 22-én egy báboperában láthatják. Az „... és Echo" című produkció, melynek nemcsak főszerepét játssza majd, de annak szövegét is a hírös városból elszármazott kiválóság írta, egy operaénekesnő személyes drámájának történetét mutatja be. A darab egy fordított Kékszakállú-történet, amelyben csak Judit van, egyedül a vár fogságában...

A maga nemében szintén érdekes programnak ígérkezik a Badora Társulat július 21-i táncszínházi előadása. A Hírös Agóra Kulturális Központban szervezett produkció „főszereplője" egy páva lesz. Az előadás, melynek koreográfusa Barta Dóra, a Kecskemét City Balett Megyei Prima-díjas művészeti vezetője, a szabadság és a tisztaság jelképeként is számon tartott madár jellemvonásainak bemutatásán keresztül próbál többek között arra a kérdésre választ adni, hogy hol él a lélek madara?

Prima-díjas előadóművésznek tapsolhatnak a fesztivál látogatói július 25-én is. Az Újkollégiumban szervezett zongoraesten Ránki Fülöp játszik majd. Az igen fiatal, a Zeneakadémián 2018-ban diplomázott muzsikus fellépett már Európa számos országában, valamint Japánban és Kínában is. Kecskeméten Kodály kompozíciói mellett Stark János Mátyás és Liszt Ferenc műveit szólaltatja meg.

Az összművészeti rendezvény szervezői a gyerekekre is gondoltak. Július 24-én délután az Ifjúsági Otthon udvarán a Szélkiáltó Együttes műsorára várják a fiatalokat és az örökifjakat: „Ajánljuk a koncertet azoknak a gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek, akik szeretik a meséket, a verseket, akik szeretnek énekelni, zenélni, táncolni, játszani, hangszerekkel ismerkedni, verset mondani és találós kérdésekre megfelelni." Emellett lesz filmvetítés is - július 18-án este a Hírös Agóra Kulturális Központban a „Kodály mindenkié" című dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők -, illetve július 15-től augusztus 15-ig szintén az agórában dr. Gombkötőné Tóth Ilona naiv festőművész alkotásai is megtekinthetők lesznek. Az immár hagyományos térzenéket idén egy helyszínen, az Emléktár téren tartják meg. A 19 óra 15 perckor kezdődő minikoncerteken többek között a Kodály iskola ütőegyüttese, a Laviola Régi Zenei Együttes, Csík János és a Mezzo, illetve a Kecskemét Brass lép fel.

A programsorozat szűk két hetében a kórusmuzsikát kedvelők is örömüket lelik majd. Július 19-én a Piarista templomban egy angol énekkar lép fel. A 2003-ban alapított Voix de Vivre többek között Byrd, Tallis, Stanford, Holst és Britten egy-egy művét szólaltatja meg, az esten a Kecskeméti Énekes Kör is közreműködik. Öt nappal később szintén a Piarista templomban tartják meg a Nemzeti Ifjúsági Kórus koncertjét. A Kodály-emlékév alkalmából 2018 nyarán alapított együttesbe a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta területéről érkeztek kiváló fiatal énekesek. A kórus, melynek célja, hogy műsoraival hitet tegyen a kodályi zenepedagógia közösségépítő és nevelő ereje mellett, s egyben bemutassa a magyar kórusművészet értékeit, huszadik századi és kortárs magyar zeneszerzők műveit énekli majd.

A Kodály Művészeti Fesztivállal párhuzamosan tartják meg a 30. Nemzetközi Kodály Szemináriumot és Zenepedagógiai Kurzust, így a zárókoncerten, július 26-án este is fellép egy kórus: Kodály Psalmusát a Nagytemplomban a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kodály Szeminárium kórusa adja elő. A Kecskeméti Vég Mihály szövegére komponált Magyar zsoltárt Erdei Péter Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korábbi igazgatója dirigálja. A nemrég itthon és Amerikában is életműdíjjal kitüntetett zenepedagógussal egyébként a zeneszeretők a fesztivál mindhárom „kóruskoncertjén" találkozhatnak. A páva-motívum is egyfajta ívet kölcsönöz a programsorozatnak: Kodály kórusműve, a Fölszállott a páva a Kecskeméti Énekes Kör előadásában hangzik majd el a július 19-ei koncerten, a július 21-i táncszínházi előadás alapját is ez a madár adja, míg a fesztiválzáró hangverseny utolsó műve Kodály nagyzenekarra komponált darabja, a Páva variációk lesz.

A részletes program IDE kattintva olvasható.
 

Kövessen minket a Facebookon is!