Gazdaság 2019. július 26. 07:30 Forrás: agrotrend.hu - FruitWeb

Jó évre számíthat a zöldségágazat

Jó évre számíthat a zöldségágazat
2019 első féléve időjárás szempontjából sokkal szélsőségesebb volt, mint az elmúlt években. Az időjárás eltérően hatott az egyes növényfajokra, ezért az elmúlt évekhez viszonyítva sokkal vegyesebb a kép. A zöldségágazat jelenleg egy jó közepes – jó évre számít, persze egyes fajoknál rosszabb, míg másoknál jobbra.

Fotó: illusztráció - Pixabay

A tél aránylag kedvező volt, ami a középhőmérsékletet érinti (ez csak a hajtatásnál fontos). Április közepéig rendkívül aszályos volt az időszak, ez nehezítette a korai vetések kelését (zöldborsó, gyökérzöldségek, hagymafélék). Utána viszont bőven pótlódott a csapadék (néhol már több is volt a kelleténél) - írta a FruitVeb.

Ez nehezítette a munkánkat, rendkívüli gyomosodást eredményezett. Több növényfajnál komoly baktériumos és gombás fertőzés lépett fel, viszont néhány növényfajnál kimondottan kedvezett a hűvösebb csapadékos időjárás.


Konzervipari növények

Zöldborsó

Nehezen indultak a vetések (csak kelesztő öntözéssel keltek ki, április közepétől – május végéig kedvező volt a hűvös csapadékos idő, jó termés ígérkezett (helyenként akár rekord is), de a betakarítás idején jelentkező hőségnapok lerontották az eredményeket, így az előzetes becslések szerint országosan közepes vagy annál egy kicsit jobb termést takarítottak be, előzetes felmérések szerint az országos átlaghozam 5,3-5,6 tonna/ha.


Csemegekukorica
Kisebb területen vetettek (jelenleg is vetnek még mint, másodnövényt). Az eddigi időjárás kimondottan kedvezett, igaz a hűvösebb május miatt csúszik a betakarítás kezdete. A főnövényi vetéseknél akár rekordtermés is lehet. A másodvetéseknek is kedvezett az eddigi időjárás, de itt a július második fele és augusztus meghatározó lesz.


Zöldbab, kifejtőbab
Kisebb baktériumos fertőzések vannak, de összességében bíztató a kép, itt is sok a másodvetés. Ha szárazzá válik az időjárás a moly- és atkakártétel okozhat gondot.


Ipari paradicsom
A sok eső miatt nehézkes volt a palántázás helyenként gyomosodás, gombás és baktériumos fertőzés is jelentkezett. Nem lehetett „irányított” tápanyag-utánpótlást végezni eddig, mert nem lehetett öntözni. Kisebb jégkárok is voltak, mindezek ellenére nem rosszak az állományok. A betakarítás kezdete valószínűleg 1-2 hetet késni fog – a szezon várhatóan augusztus 20. körül indul.


Szabadföldi növények

Gyökérzöldségek
A tavaszi vetés idején rendkívüli aszály volt, még kelesztő öntözéssel is adódtak kelési problémák. A májusi-júniusi esők összességében kedvezőek voltak. Egyelőre bíztatóak a terméskilátások. Kisebb növényvédelmi és gyomosodási problémák jelentkeztek eddig.


Hagymafélék
Hasonló a helyzet a gyökérzöldségekhez. Országosan vegyes a kép; a tavalyinál jobb termés várható, de nem lesz sehol rekordtermés. Növényvédelmi problémák több helyen is jelentkeztek (peronoszpóra), mely a tárolásra is kihatással lehet.


Káposztafélék
Összességében az eddigi időjárás kedvezett a káposztafélék termesztésének, mert ezek a növények kimondottan szeretik a csapadékos, hűvösebb időt. Növényvédelmi gondok itt is jelentkeztek. Még nehéz megítélni, hogy a tárolt káposztaféléknél milyen lesz a szezon.


Szabadföldi paprikafélék (fűszer, étkezési)
Legjobban e kultúráknak nem kedvezett a hűvös csapadékos május-június. Sokan még nem rezisztens és toleráns fajtákat ültettek, ezért itt nagyon jelentős növényvédelmi gondok jelentkeztek (Xantomonaszos baktérium fertőzés). Gyenge, közepes termés várható.


Konzerv uborka
Tovább csökkent a termőterület, főleg a munkaerőhiány miatt. A korán vetett, palántázott (április-május) konzervuborkának nem kedvezett a hűvös, csapadékos idő.


Spárga
A spárgatermelők az idén is gyenge-közepes évet zártak. A termés mennyiségek jobbak voltak a tavalyinál, de szinte egész szezonban értékesítési gondok voltak. A tavalyi idényhez hasonlóan az idén is súlyos munkaerő gondokkal küzdöttek a termelők a betakarítás idején.


Görögdinnye
A becslések szerint az idei évben 4500-4600 hektáron lett kiültetve görögdinnye. Csökkent a terület Békésben, nőtt Szabolcsban. Tovább növekedett az oltott dinnye aránya (~70 % ). A kisebb méretű (4-6 kg) fajták valamint a magszegény és sárgabélű dinnyék aránya tovább növekedett.

A hűvös április vége-május nem kedvezett a dinnye fejlődésének, rosszabbak lettek a kötések, gyakoribbak voltak a baktériumos és gombás betegségek. A tavalyihoz képest 3 hetet csúszik a szedés kezdete, hasonló ültetési idővel. Nem várható olyan jellegű túlkínálat, mint tavaly volt.

Sok termelő szakaszosan ültetett és a szabolcsi termőterület növekedése miatt várhatóan augusztusban és szeptember elején is lesz elég görögdinnye és nagyobb mennyiségben jut idén exportra is. Az idei esztendőben a görögdinnye termesztésben is nagy gondot okoz a gyomosodás. Az előzetes becslések szerint 180 ezer tonna dinnye terem az idén, de +/- 10 % több vagy kevesebb is lehet a júliusi-augusztusi időjárás következtében.


Hajtatott növények

Káposztafélék

Tovább csökkent a terület (kínaikel, fejeskáposzta), bár az idei évben kedvező volt az időjárás (február, március, április). Minőségi gondok nem voltak, a termelő árak is lényegesen magasabban alakultak, mint 1 évvel korábban, így a hajtatott káposzta termelőinek jó szezonjuk volt.


Salátafélék
Aránylag kevés salátatermelő van, akik nagy mennyiségben termelnek. Itt a hajtatás (hideg) „kombinálva” van a szabadföldi termesztéssel. Kisebb túlkínálat alakult ki áprilisban, de azóta rendeződött a helyzet. A salátatermelők is munkaerő gondokkal küzdöttek.


Paprikafélék (töltenivaló, hegyes erős, kápia)

Töltenivaló (TV) paprika
Eddig az időjárás is (jók voltak a fényviszonyok télen, tavasszal) kedvező volt a paprikatermelők számára. A piac kiegyensúlyozott volt (május vége- – június eleje enyhe túlkínálat) mint tavaly, pedig a tavalyi „bázis” sem volt rossz.


Hegyes-erős paprika
Kiegyensúlyozott volt a termelés és az értékesítés is. A kedvező fényviszonyoknak köszönhetően 10-15 %-kal jobbak voltak a hozamok.


Kápiapaprika
A hajtatott kápia termesztés nehezebben indult az idén, mint tavaly, mert az áprilisi és májusi hűvösebb idő miatt gyökér problémák merültek fel, több volt a partenokarp (mag nélküli termés) is. A termelői árak eddig jobbak mint 1 évvel korábban.


Paradicsom
Tovább nőtt a korszerű üvegházas termesztés felülete. Május közepéig a kedvező fényviszonyoknak köszönhetően magasabbak voltak a hozamok, majd május közepétől június végéig csökkentek a tavalyihoz képest. Tovább nőtt a Cherry (koktél) aránya a termesztésben. Összességében eddig az értékesítéssel nem volt gond annak ellenére, hogy május elején túlkínálat alakult ki.


Kígyóuborka
Kedvező időjárási körülmények között kiegyensúlyozott piaca volt eddig. Kisebb túlkínálat június közepén alakult ki.

A hajtatásban idén a biológiai növényvédelem beindítása nehezebb volt, mint 1 évvel korábban, mert a hűvösebb április és május miatt nehezebben szaporodtak fel a hasznos rovarok. Komolyabb levéltetű és tripsz fertőzések is voltak az idén és sajnos már a poloskák is megjelentek. Növényvédelmi szempontból a hajtatásban nehezebb év lesz a tavalyinál.

Összességében 2019-ben a zöldségtermesztés időarányosan kedvezőbb képet mutat, mint 2018-ban, de ez növényfajonként, termesztés körzetenként, termelőnként változó.





 

Kövessen minket a Facebookon is!