Helyi hírek 2019. augusztus 7. 09:30

A Félegyháziak nem hülyék

A Félegyháziak nem hülyék
Nyílt levélben fordult a helyi pártok vezetőihez Vakulya László, a Fidesz újonnan megválasztott félegyházi elnöke arra kérve őket, hogy ne indítsanak polgármester-jelöltként Félegyházán olyan személyt, aki folyamatosan gyalázkodó és más embereket sértő módon nyilvánul meg a közösségi médiában. E szokatlan gesztust Vakulya László azzal magyarázza, hogy az MSZP, DK és Jobbik által bemutatni tervezett polgármester-jelölt nyilvános állásfoglalásaiban súlyosan sérti a nőket, a politikailag másként gondolkodókat, a határon túli magyarokat. Ami ellen kötelességének érzi felemelni szavát magánemberként, és közéleti szereplőként is.
– Október 13-án a kiskunfélegyháziak is újraválasztják a képviselő-testület tagjait és a polgármestert. A helyi Fidesz új elnökkel és új vezetőséggel indult neki a felkészülésnek, azzal az elköteleződéssel, hogy a párt vezetőségének döntése szerint Csányi József polgármester-jelöltségét támogatjuk. Többek között azért álltunk a jelenlegi városvezetés mögé, mert elismertük városépítő munkájukat, és azonosulni tudtunk azzal a közhangulattal, ami az elmúlt öt évben Félegyházát jellemezte. Csányi József párton kívüli független jelölt, nem tagja semmilyen politikai pártnak, mégis képes volt a városban korábban tapasztalt politikai megosztottságot felszámolni. Ez mindenki hasznára vált, és termékeny, alkotó városi közhangulatot teremtett. Ezt most veszélyben érzem.

– Pontosan mi az, ami ellen úgy érezte, hogy fel kell emelnie a szavát?

– Tudtuk, hogy a kampányban sok minden megtörténhet. Akár az is, hogy az MSZP, a DK és a Jobbik – elveiket félretéve – összefognak a hatalom érdekében, és közös jelölteket indítanak. Információink szerint azonban a város első emberének olyan, pár évvel ezelőtt Miskolcról Félegyházára költöző ismeretlen hátterű személyt szánnak, akit nyilvános állásfoglalásai, közösségi oldalán közölt posztjai vállalhatatlanná tesznek. Ezek ugyanis nem csak a jóízlés határát lépik túl, hanem sértik mások emberi méltóságát. Ennek apropóján fordultam az őt bemutatni, és polgármester-jelöltként kihirdetni szándékozó pártok helyi vezetőihez arra kérve őket, hogy gondolják újra mihez, kihez adják a nevüket. Mert nekem meggyőződésem, hogy a város ellen való vétek kaput nyitni a gyűlölködésnek.

– Mondana néhány konkrét példát?

– Próbálok úgy fogalmazni, hogy azt az újság hasábjai elbírják. Kötelességemnek érzem, hogy elhatárolódjak olyan kinyilvánításoktól, mint például: a csúnya nőknek nem kell attól tartaniuk, hogy nemi erőszak áldozatai lesznek. Szerintem egészséges értékrendű férfi ilyet soha nem állítana. Hasonlóan gondolkodom arról, amikor valaki embertársának politikai beállítottsága miatt rövid életet kíván. Félegyháza bensőséges testvérvárosi kapcsolatokat ápol több erdélyi településsel, az ott élő családokkal több ezer helyi ember áll szeretetteljes kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy aki ebben a városban közszereplésre készül, nem sértheti meg őket azzal, hogy a közösségi oldalán megosztott posztokban következetesen „lerománozza”, sértegeti őket. Itt inkább idéznék: „Akik Romániában előadják az „üldözött erdélyi magyart”, többségükben nettó spekulánsok”, „aki valóban magyar akart lenni odaát, az már rég átjött az utóbbi 30 év során”.  

Kollár László néhány évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy Félegyháza az erdélyi magyarokkal való szolidaritása jeléül helyezze ki a Városházára a székely zászlót, amely azóta is kint van. Apró, de szép gesztus. Most pedig olyan embert akar Félegyháza polgármesterének, aki szerint az erdélyiek „magyarul (is) beszélő románok…… a nyelven kívül semmi közös nincs már bennünk, a genetika sem igazán”.

– Mit szeretne elérni nyílt levelével?

– Ebben a városban élnek jobb- és baloldali értékek szerint gondolkodó, és politikailag semleges emberek is. Ez mindenkinek szíve joga. Az utóbbi öt évben emiatt senkit nem ért hátrány, és ez így van rendjén. S bár nekem is van politikai elköteleződésem, a barátaimat nem ez alapján, hanem személyes értékeikre tekintettel választom. Nem csak közéleti szereplőként tartom elfogadhatatlannak és megalázónak, hogy valaki, aki közszereplésre készül „gyengeelméjűnek”, „hülyének”, „elmeháborodottnak”, „állatnak”, „félkegyelműnek”, „alacsony IQ-val élőnek” degradálja politikailag másként gondolkodó embertársait. És ez csak néhány idézet, amelyekkel a jóízlés határain belül szerettem volna maradni. Az a megosztott mondat pedig végképp elszomorító: „inkább egy szír, mint egy fideszes”.

Nem kívánok senkit minősíteni, de az ember a gondolkodásmódja, embertársaihoz való viszonya alapján ismerszik meg. Nekem pedig kötelességem kiállni egyszerű félegyházi polgárként és felelős közéleti személyként is egy morális, emberi minimum mellett. Ezért kijelentem, hogy azzal, aki így kommunikál, nem vállalható közösség, függetlenül attól, hogy politikailag egyetértünk, vagy nem.

Egyszerűen azért, mert nem adhatunk Félegyházán táptalajt ilyen elveknek! Ezért kértem az ellenzéki pártok felelősen gondolkodó vezetőit, hogy még az esetleges bejelentés előtt fontolják meg, hogy közösséget vállalnak-e ezzel a stílussal. Őszintén reménykedem abban, hogy a józan ész, az emberség felülkerekedik. 



 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Önkormányzati választás - 2019